petak 26. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Da NBS vodi istu monetarnu politiku

OČEKIVANJA STRANIH INVESTITORA POSLE OSTAVKE GUVERNERA JELAŠIĆA

Da NBS vodi istu monetarnu politiku

Ćel-Morten Johansen: Neočekivana ostavka guvernera NBS dovodi do trenutne nelagode u privatnom sektoru, ali je za poslovnu zajednicu bitnija konzistentnost monetarne politike i održiv kapacitet državnih institucija

BEOGRAD - Savet stranih investitora (FIC) izrazio je juče nadu da će državni organi omogućiti da Narodna banka Srbije nastavi sa uspešnim vođenjem monetarne politike i time sačuvati makroekonomsku stabilnost u Srbiji.

Predsednik tog saveta Ćel-Morten Jonsen kaže da bilo koje neočekivano dešavanje, kao što je ostavka guvernera centralne banke, dovodi do trenutne nelagode u privatnom sektoru i u društvu u celini.

- Ono što je, međutim, bitno za poslovnu zajednicu i kvalitet poslovne klime je konzistentnost monetarne politike i održiv kapacitet državnih institucija - rekao je predsednik FIC-a.

Jonsen je ocenio da je srpsko tržiste počelo da se stabilizuje u poslednjem kvartalu 2009. godine i da je početkom ove godine nastavilo istim pravcem donoseći malo više stabilnosti, ali da će biti potrebno značajno vreme da se ekonomija u potpunosti oporavi od krize.
- Ono što je značajno iz ugla stranih investitora jeste da Vlada Srbije iskoristi vreme da stvori optimalan okvir za podsticanje razvoja privatnog sektora i za ekonomski napredak - rekao je on.

Na pitanje da li oscilacije u kursu dinara ugrožavaju poslovanje i ulivaju nesigurnost kod investitora, Jonsen je rekao da su kursne oscilacije deo sistema tržišne ekonomije i da su odraz sveukupnih dešavanja na tržištu, kao i društvu uopšte.

- Ono što ima i može imati negativan uticaj na aktivnosti svih kompanija uključujući i strane investitore jeste iznenadna i nepredvidljiva promena politika, na primer monetarne politike, koja menja okruženje u okviru kojeg kompanije posluju - rekao je Ćel-Morten Jonsen.

Savet stranih investitora je osnovan 2002. godine, uz podršku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj. Okuplja više od 120 kompanija, koje su u Srbiju uložile više od 14 milijardi dolara i zapošljavaju više od 60.000 ljudi.