četvrtak 25. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Kreditiranje poljoprivrede kroz lokalne fondove

Kreditiranje poljoprivrede kroz lokalne fondove

BEOGRAD - Ministarstvo poljoprivrede i predstavnici 87 opština potpisali su danas protokol o saradnji u dugoročnom kreditiranju poljoprivredne proizvodnje koji će se sprovoditi kroz lokalne fondove za razvoj poljoprivrede.
Protokol predviđa odobravanje dugoročnih kredita poljoprivrednicima na rok od pet do osam godina sa počekom do tri godine, za šta su Ministarstvo poljoprivrede i lokalna samouprava izdvojili po 25 odsto sredstava, a ostatak bi finansirale banke, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Milan Stegić.

Prema njegovim rečima kamata je četiri odsto, a lokalna samouprava i ministarstvo neće naplaćivati kamatu na svoja sredstva.
Ministarstvo poljoprivrede je za dvogodišnji ciklus, kako je navelo, obezbedilo 700 miliona dinara, što znači da je kreditni potencijal 2,8 milijardi dinara.
Stegić je naveo da ako lokalne samouprave budu imale potrebu za dodatnim sredstvima, Ministarstvo će se potruditi da ih obezbedi.

Kako je rečeno, poljoprivrednici će zahteve moći da podnesu do marta 2011. Ministar poljoprivrede Saša Dragin je kazao da je ovo dobar način da se izvrši regionalizacija poljoprivredne proizvodnje u Srbiji kako bi postali još veći proizvođači i izvoznici poljoprivrednih proizvoda.

On je naveo da nije svaka opština jednaka po poljoprivrednoj proizvodnji i postoji više specifičnosti u svakoj od njih i zato je program dobar da to razvija.
Predsednik privremenog organa opštine Aranđelovac Vladan Gajić kazao je da je bitno da novac ne ide samo iz Beograda i da se pravi decentralizacija.
Gajić je dodao da je to odlična pomoć za male opštine da obezbede najpovoljnije uslove za kreditiranje poljoprivrede.