utorak 23. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Prevoznici na udaru nelojalne konkurencije

Prevoznici na udaru nelojalne konkurencije

BEOGRAD - Prevoznici koji se bave uvozom i izvozom robe ostvarili su godišnji prihod od milijardu evra, što je šestina ukupnog deviznog prihoda Srbija, ali sada su suočeni sa nelojalnom konkurencijom i razmišljaju da svoje poslove premeste u zemlje u okruženju, izjavili su juče članovi Udruženja "Međunarodni transport" na Beogradskom sajmu.

Predsednik Grupacije prevoznika Privredne komore Srbije Dušan Nikolić rekao je na konferenciji za štampu da Hrvatska visoko stimuliše svaki kamion sa motorom evro 5, Slovenija vraća deo akcize za gorivo, dok naši prevoznici nemaju nikakvu pomoć od države, tako da su u međunarodnom transportu u mnogo nepovoljnijem položaju, jer im je prihod ugrožen.

Ukoliko prevoznici okolnih zemalja preuzmu transport robe iz Srbije, to će biti i šteta za državu, jer oni ne plaćaju ni carinu ni poreze, a neće biti ni zapošlavanja domaćih ljudi.
Udruženje okuplja 20.000 ljudi, raspolaže sa 7.000 do 8.000 kamiona i obavlja 80 odsto transporta robe na Balkanu.

Nikolić je rekao da bi i naša država mogla prevoznicima da vrati deo akciza za gorivo kod izvoza industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, jer prevoznici teško mogu da dobiju i pomoć od banaka.
Na skupu je rečeno da zbog toga prevoznici, članovi tog udruženja nisu mogli da kupe nijedan novi kamion, mada sada raspolažu sa više od 2.000 kamiona evro 5, za razliku od Hrvatske koja ima 1.000.