utorak 23. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Jelašić podneo ostavku!

Jelašić podneo ostavku!

Funkciju guvernera nikad nisam shvatao kao udobnu fotelju u kojoj ću sačekati penziju, rekao je Radovan Jelašić

BEOGRAD - Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić podneo je neopozivu ostavku.

- Ostavku dajem isključivo iz ličnih razloga. Nije bilo političkih pritisaka da se povučem sa funkcije. Moram mnoge i da iznenadim i kažem da za ovih šest godina na NBS nije bilo većih političkih pritisaka - rekao je Jelašić i napomenuo da će na mestu guvernera NBS ostati dok Skupština Srbije ne izabere novog čoveka za taj posao.
Jelašić je istakao da nije u "cajtnotu" i da još nije potražio drugi posao niti ima konkretne ponude.
Prema njegovim rečima, predsednik Tadić i premijer Mirko Cvetković su izrazili žaljenje zbog njegove ostavke, ali su pokazali i razumevanje.

- Posle više od devet godina u NBS, od kojih tri godine kao viceguverner i tačno šest godina kao guverner, zatražiću prestanak radnog odnosa. Funkciju guvernera nikad nisam shvatio kao udobnu fotelju, gde ću sačekati penziju, već isključivo kao profesionalni i stručni izazov, što je, naravno, vremenski ograničen period. Mislim da je dobro da dođu neki drugi ljudi. Što se tiče suštine kako se sprovode monetarna politika, supervizija banaka, osiguravajućih društava garant da tu neće biti promena nije samo aranžman sa MMF, već i moje kolege viceguverneri - rekao je Jelašić.

Odlazi pre isteka mandata

Narodna banka Srbije potvrdila je da je Jelašić podneo ostavku.

- Molim vas da, u skladu sa Zakonom o NBS, pokrenete postupak pred Odborom Skupštine Srbije za finansije, u kome će se utvrditi ispunjenost uslova za prestanak funkcije guvernera pre isteka mandata - piše u ostavci guvernera Jelašića upućenoj predsedniku Saveta NBS Dejanu Šoškiću.
Skupština Srbije imenovala je Jelašića za guvernera NBS prvi put 25. februara 2004. godine. Posle donošenja novog Ustava i Ustavnog zakona, 26. septembra 2007, izabran je za guvernera sa novim mandatom od pet godina.

Cvetković: Dobro smo sarađivali

Premijer Mirko Cvetković potvrdio je da se dogovorio sa Jelašićem da obavlja funkciju guvernera do izbora novog.
- Žao mi je što se Jelašić odlučio na takav potez, jer je dobro vodio NBS, bez obzira na to što su nacionalna banka i Vlada Srbije povremeno imale nesuglasice.
Sve nesuglasice rešavane su u konstruktivnom razgovoru, a odnosi NBS i Vlade Srbije generalno su bili dobri - rekao je Cvetković.


Jelašić je formalno ostavku podneo Savetu NBS, koji će o tome obavestiti nadležni skupštinski Odbor za finansije, u čijoj je nadležnosti i kandidatura za novog guvernera NBS.

Ključne reči:

Komentari

Bezanija. Pacovi beze sa broda koji tone. Gospodinu jelasicu treba postaviti pitanje. Gde je Srpsko zlato? Gde drzi devize i zasto ih drzu u dolarima i evrima koji propadaju? Gde su domace banke?
Rezultati ovo cate tek ce se videti u skoroj buducnosti. Celokupna grupacija 17 je razorila ekonomiju i finansije.

Ovaj covek je napravio stravicnu stetu drzavi. Ove cista bezanija sa broda koji tone. Sad on moze lepo kuci u madjarsku, a Srbi neka vracaju dugove.

E sad moze lepo da se vrati u svoju domovinu, Madjarsku. A Srbija da proglasi bankrot.
Nesto se desava, Amerika propada, Federalne rezerve prestaju da stampaju pare, gazde nestaju.. Ovaj MMF agent moze sad slobodno za zbrise.

Запамтите Срби, да бирате будале и на следећим изборима, који ће да постављају друге будале на функције од стратешког националног значаја. У међувремену, питање гласи: има ли ико у Србији да се бори против демократије? Људи се пале на демократију, као муве на г****, а не схватају да је то највећа подвала која је икад измишљена.

Jelasic je u poslednje vreme imao neke namere sa kursom dinara. On je hteo da dinar sunovrati, a davao je veoma cudne izjave sa ekonomske tacke gledista kao sto mu je na primer bila ona izjava da Narodna banka nije nadlezna za kurs vec samo treba da brine za inflaciju. Medjutim, to i studenti prve godine ekonomskog fakulteta znaju da su kurs i inflacija tesno povezane stvai. Jer setimo se samo 1993.g. kada je upravo ludackim povecanjem kursa deviza a slabljenjem dinara Milosevic proizveo do sada nevidjenu inflaciju a cilj mu je bio da toliko obezvredi dinar da ljudima sve propadne sto imaju. E neko je ovo isto trazio i od Jelasica. Pitamo se ko. Pa ima raznih interesenata. Ali svakako neko ko je bio spreman da mu dobro plati za to.. Neko ko je hteo da nam Budzet potpuno pukne. Mislim da je u Vladi ovo uoceno i da je Jelasic procenio da mu je bolje da se povuce, nego da ne ispuni neciji program velike inflacije u Srbiji. U svakom slucaju dobio je sigurno ogromne pare da se povuce. Kao sto je bilo zainteresovanih da se dinar obezvredi tako je bilo zainteresovanih da kurs bude stabilan, pa je verovatno Jelasicu nesto ponudjeno u zamenu za njegovu ostavku. i Jelasic je procenio da je dobro da prihvati ponude i da se povuce te da tako ostane na visini, u stilu dosta sam bio, red je i da neko drugi dodje na to mesto, svre bla,bla,bla.

Inace treba znati da je Jelasic bio najveci zagovornik da se slepo ispunjavaju zahtevi MMF/a koji su fatalni za Srbiju. Jer dosta je bilo njihovih ucenjivanja za kredite koji i nisu bas najpovoljniji u ovom trenutku jer sada komercijalne banke daju mnogo povoljnije kredite od MMF/a.. Mozda je ovo i znak da nismo bas spremni da bez pogovora prihvatamo sve sto od nas trazi MMF i to bi bilo dobro.