utorak 23. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > I banke "kriziraju"

U BANKARSKOM SEKTORU U SRBIJI ZABELEŽEN JE PAD PROFITABILNOSTI U POSLEDNJE DVE GODINE

I banke "kriziraju"

Ukupan dobitak banaka u Srbiji lane je iznosio oko 22 milijarde dinara, što je 38 odsto manje u odnosu na 2008. godinu

BEOGRAD - U bankarskom sektoru u Srbiji zabeležen je pad profitabilnosti u poslednje dve godine, pa je ukupan dobitak banaka lane iznosio oko 22 milijarde dinara, što je 38 odsto manje u odnosu na 2008. godinu, saopštava internet portal kamatica. com.

U 2009. godini, čak 20 poslovnih banaka u Srbiji je ostvarilo lošije rezultate poslovanja u odnosu na prethodnu godinu. Gubitke je imalo 14 poslovnih banaka, dve su bile na ivici profitabilnosti, dok je 18 banka beležilo pozitivne rezultate poslovanja, navodi se u saopštenju.

Najveće profite u 2009. ostvarile su Banka Inteza, AIK banka, Unikredit banka, Rajfajzen banka, Eurobank EFG i Komercijalna banka, sa dobiti većom od dve milijarde dinara, istaknuto je u saopštenju.

Gubitke veće od milijardu dinara imale su OTP banka, Alfa banka, Kredit Agrikole grup i Privredna banka Pančevo.

Dobitak banaka koje su pozitivno poslovale smanjen je sa 44,1 milijardu dinara u 2008. godini na 34,4 milijardi dinara u 2009. godini, dok je u istom periodu povećan ukupan gubitak poslovnih banaka koje su ostvarivale negativno poslovanje sa 9,2 milijarde dinara, na 12,5 milijardi dinara.
Najveće pogoršanje rezultata u odnosu na 2008. godinu ostvarile su OTP banka i "Rajfajzen banka, koje su u 2009. godini imale rezultate lošije za 4,2, odnosno, 3,6 milijardi dinara.

Najveće poboljšanje rezultata ostvarila je Metals banka, koja je za više od četiri milijarde dinara poboljšala svoje rezultate, navedeno je u saopštenju.
- Neizvesnost poslovanja banaka u 2010. godini ogledaće se pre svega u mogućnostima privrede i stanovništva da redovno otplaćuju kredite, kao i spremnosti banaka na značajnije plasiranje sredstava, što će biti esencijalni faktor uspešnog poslovanja u ovoj godini - ocenjeno je u saopštenju.

Od početka 2009. godine kašnjenje u isplati mesečnih anuiteta se povećalo za 30 odsto. Iako ovakvo stanje još uvek nije alarmantno i dalje je neizvesno da li će se i u narednom periodu i u kojoj meri povećavati broj kredita u docnji.

Nedavni sastanak predstavnika NBS-a i matica stranih banaka koje imaju svoje filijale u Srbiji obavezao je poslovne banke osnovane stranim kapitalom da ne smanjuju svoju izloženost u Srbiji više od 20 odsto, što bi trebalo da garantuje relativnu stabilnost u pogledu kreditnih plasmana građanima i privredi.

Međutim, činjenica je da će banke biti znatno restriktivnije u odobravanju kredita u Srbiji, posebno ukoliko se nastavi trend povećanja neredovnih otplata, što će, sa druge strane, uticati i na njihove poslovne rezultate u 2010. godini, ističe portal u saopštenju.