sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Srbija želi da uđe u CERN

Srbija želi da uđe u CERN

BEOGRAD - Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je da je doneta odluka da Srbija počne pregovore za ulazak u Evropsku organizaciju za nuklearna istraživanja (CERN).

Ne planiramo izgradnju nuklearke
Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije i ministar za nauku i
tehnološki razvoj Božidar Đelić izjavio je da ne postoje planovi za
izgradnju nuklerane elektrane Srbiji.
- Nuklearna fizika i pristupanje Evropskoj organizaciji za nuklearna
istraživanja (CERN) će imati značajan prioritet u godinama koje dolaze,
ali nema nikakvih planova za izgradnju nuklearke na teritoriji Srbije -
kazao je Đelić dodajući da ulazak u CERN omogućava Srbiji da pristupi
mnogobrojnim programima za korišćenje nuklearne energije u domenu
biologije, zdravstva, energetike, poljoprivrede...

Đelić je novinarima u Vladi Srbije nakon sastanka sa istraživačima koji sarađuju sa predstavnicima CERN-a, kazao da je direktor te najveće naučne institucije saopštio da je odlučeno da Srbija zajedno sa Slovenijom, Turskom i Izraelom započne te pregovore.

- Na ovaj način se šalje jasna poruka našim naučnicima da je moguća budućnost u Srbiji u saradnji sa svetom - kazao je Đelić dodajući da je pristupanje CERN-u od velikog značaja za nauku u Srbiji jer se tu obavlja najveći eksperiment u istoriji čovečanstva - veliki hadronski sudarač i najnarprednija naučna istraživanja.

Đelić je rekao da će pregovori biti završeni u roku od godinu dana, a potom će Srbija dobiti status pridružnog člana CERN-a, koji će trajati između dve i pet godina.

- To je procedura, a posle će Srbija postati i punopravni član te institucije - naveo je Đelić dodajući da Srbija očekuje mnogo od ulaska u CERN, a naročito povratni efekat na domaću privredu.

Jugoslavija je bila jedan osnivača te institucije 1954. godine, ali se iz CERN-a povukla 1961. godine iz političkih razloga, što je imalo mnoge štetne efekte na razvoj naše nauke i tehnologije, naveo je ministar nauke i tehnološkog razvoja.

Predsednik komisije za saradnju sa CERN-om prof. dr Petar Adžić kazao je da je početak pregovora za ulazak u CERN od velikog značaja za nauku u Srbiji jer je to institucija koja objedinjuje najviše tehnologije.

On je naveo da je važno što je i u situaciji kada ne postoje finansijske mogućnosti država to podržala. Mladi istraživač sa Instituta za fiziku Marija Milosavljević Vranješ kazala je da pristupanje CERN-u pruža priliku za bolju saradnju sa stranim institucijama.

Srbiju je u junu ove godine posetila komisija CERN-a koja je svom savetu podnela izveštaj o statusu nauke i tehnologije u Srbiji. Savet te institucije je glasao na zatvorenoj sednici 16. decembra o prijemu Srbije, Slovenije, Kipra, Izraela i Turske u statusu pridruženih članova te institucije.

Komentari

Па ми немамо ни за ,,леба''.

Узе ми реч из уста. Вероватно да чланство није џабе.
Имали смо ми домаћи ЦЕРН, па га разбуцаше... Некоме треба посао у иностранству, па се дошло на ову идеју.