sreda 22. decembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Povećava se starosna granica za penzionisanje

Povećava se starosna granica za penzionisanje

BEOGRAD - Od 1. januara 2011. godine žene će moći da se penzionišu najmanje 15 godina radnog staža i 60 godina života, dok će za muškarce uslov biti 15 godina staža i 65 godina života.

Starosna granica za odlazak žena u penziju od 2011. godine, kako je predloženo izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju o kojima će ove nedelje raspravljati Skupština Srbije, povećavaće se za četiri meseca godišnje sve do 2019. godine.

- Od 2020. do 2023. ta granica će se pomerati za po šest meseci godišnje, tako da će od 2023. uslov za sticanje penzije biti 58 godina starosti za žene i muškarce, s tim što će drugi uslov za žene biti 38 godina staža, a za muškarce 40 godina - objasnila je pomoćnica ministra za rad i socijalnu politiku Radina Todović.

Novina je, kako je dodala, da se od 2013. godine pomera granica potrebnog staža za žene, za po četiri meseca godišnje sve do 2022, kako bi se radni staž uvećao sa minimalanih 35 na 38 godina.

Todović je istakla da nije menjana zakonska odredba po kojoj i žene i muškarci uslov za penziju stiče sa 40 godina radnog staža, bez obzira na godine života.

Takođe, odustalo se od namere da se starosna granica za žene pomeri na 65 godina života.

U predlogu izmena zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju najniža penzija ne sme da iznosi manje od 27 odsto prosečne neto zarade, bez poreza i doprinosa.

- Najniža penzija sada iznosi 32 odsto prosečne zarade, takođe bez obračunit poreza i doprinosa - kazala je Todović.