subota 22. novembar 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Obveznice krpe minus

JAVNI DUG SRBIJE U OKTOBRU 8,93 MILIJARDE EVRA

Obveznice krpe minus

BEOGRAD - Javni dug Srbije krajem oktobra iznosio je 8,93 milijardi evra, što znači da država nije prezadužena - rekao je juče Ivan Maričić, direktor Uprave za trezor Ministarstva finansija, dodajući da u poslednjih osam godina javni dug konstantno opada kako u novčanom iznosu tako i u odnosu na bruto domaći proizvod, u kojem učestvuje sa 30,9 odsto.

Srbija je tokom ove godine otplatila 554,6 miliona evra duga, a za 2009. je projektovana isplata još 587,69 miliona evra, s tim što će tačan iznos zavisiti od kretanja kamatnih stopa. Naime, 26 procenata javnog duga vezano je varijabilnim kamatama, dok ostatak čine fiksne stope. Pri tom je najveći deo, čak 78 odsto promenljivih kamata vezano za evro.
Maričić je najavio da će država do kraja godine početi da emituje obveznice sa rokom dospeća od 90 dana koje će se koristiti za podizanje likvidnosti u periodima kada država ima velike izdatke, poput davanja plata i penzija.

- Izdavanje hartija će služiti za ostvarenje nekoliko ciljeva. Time ćemo uspostaviti reperne cene na finansijskom tržištu, obezbedićemo dovoljno hartija za profesionalne investitore, a likvidno tržište je preduslov za dolazak ulagača. Odlučili smo se i za široku distribuciju hartija, što znači da će preko banaka i brokera i građani i firme moći da kupe državne obveznice, a ne samo nekoliko velikih dilera - objasnio je Maričić.