četvrtak 22. april 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > PKS protiv osnivanja zanatskih komora

PKS protiv osnivanja zanatskih komora

BEOGRAD - Privredna komora Srbije smatra da je zakon o zanatstvu potreban, ali je protiv formiranja zanatskih komora kao paralelnih institucija, izjavio je predsednik PKS Miloš Bugarin.
Bugarin je istakao da je zanatstvo kao privrednu delatnost potrebno urediti posebnim zakonskim propisima, ističući da će se PKS i zanatlije potruditi da, kroz javnu raspravu, taj zakon poboljšaju, tako da bude primeren potrebama zanatlija.
- Ono protiv čega su i zanatlije i PKS, odnosno Zajednica preduzetnika, jesu zanatske komore, odnosno stvaranje novih paralelnih institucija koje bi se bavile udruživanjem zanatlija i dobile nivo određenih ovlašćenja, a to je licenciranje, izdavanje majstorskih pisama, edukacija, i sve ostalo što mogu da rade i sadašnje institucije - ukazao je on.

Bugarin je istakao da će PKS podržati zakon o zanatstvu i potruditi se da ga "maksimalno popravi, a sve ono što su već predviđena javna ovlašćenja koja će biti data zanatskim komorama, trebalo bi da se prenesu kao ovlašćenja u okviru PKS, gde bismo na osnovu toga izdavali i licence i majstorska pisma".
Prema njegovim rečima, to bi značilo da neće biti novih troškova ili poreza za zanatlije, preduzetnike i sve one koji se bave zanatskom delatnošću.
Sekretar Zajednice preduzetnika PKS Svetozar Babić ocenio je da preduzetnicima ne bi trebalo nametati nikakve nove troškove osnivanjem zanatske komore s obzirom na to da preduzetnici Srbije u PKS, i uopšte u komorskom sistemu, ostvaruju svoja prava bez ikakve nadoknade.
- Ako već možemo da to besplatno dobijemo, zašto bismo plaćali i po jednom zaposlenom davali nekoliko desetina hiljada dinara na godišnjem nivou, a PKS je osposobljena da sa svojim svim regionalnim komorama i sa opštim udruženjima, kojih ima 160, izdaje ta javna ovlašćenja u korist samih zanatlija i preduzetnika Srbije - rekao je Babić.