nedelja 21. mart 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Stanovi najskuplji u Beogradu, najjeftiniji u Leskovcu

Cene novoizgrađenih stanova porasle za 2,3 odsto

Stanovi najskuplji u Beogradu, najjeftiniji u Leskovcu

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, cena građevinskog zemljišta porasla je za 1,4 odsto, cena građenja za pet odsto, ali je i pored toga broj prodatih stanova u novogradnji veći za 38,6 odsto

BEOGRAD - Cene novoizgrađenih stanova u drugom polugodištu prošle godine porasle su za 2,3 odsto u odnosu na prvu polovinu 2009. godine.
Sudeći po podacima Republičkog zavoda za statistiku, cena građevinskog zemljišta porasla je tokom posmatranog perioda za 1,4 odsto, cena građenja za pet odsto, dok su ostali troškovi opali za 6,9 procenata.

Broj prodatih stanova u novogradnji je veći za 38,6 odsto u odnosu na prvo polugođe.
Najveća prosečna cena stanova ugovorena je u Beogradu i iznosi 173.159 dinara po kvadratnom metru, što je za 0,5 odsto manje nego u prvoj polovini godine. U Beogradu su cena građevinskog zemljišta i cena građenja porasle za 1,3, odnosno 1,4 odsto, dok su ostali troškovi opali 13,4 procenta.

Najniža prosečna cena ugovorenog stana je u Leskovcu 45.484 dinara po kvadratnom metru, a u tom gradu je i najmanja prosečna povšina stana - 38 kvadratnih metara.
Stanovi najveće površine građeni su u Zrenjaninu, u proseku 76 kvadratnih metara, zatim sledi Ćuprija sa 66 i Vranje i Vršac sa 65 kvadrata, dok je najmanja prosečna površina izgrađenih stanova u Aranđelovcu 36 kvadratnih metara i Leskovcu 38, a u Bepgradu je iznosila 60. Posle Beograda, gde je cena grđevinskog zemljišta najviša - iznosila je 46.913 dinara po kvadratnom metru, sledi Novi Sad sa 23.134, gde je prosečna cena kvadratnog metra novog stana bila 98.416 dinara.

Najniža cena građevinskog zemljišta bila je u Somboru - 2.827 dinara, a prosečna cena kvadratnog metra stana 56.638 dinara.

Komentari

Plasim se da ce cene stanova u narednom periodu skakati ako se zbog straha za buducnost eura i euro ekonomije gradjani odluce da svoju ustedjevinu investiraju u nekretnine. U poslednjih mesec dana prodaja stanova je u blagom porastu, to ne mora da znaci da ce i cene skakati, ali je sigurno da nece ni padati.