subota 20. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Uskoro podela besplatnih akcija

Uskoro podela besplatnih akcija

BEOGRAD - Agencija za privatizaciju priprema podelu besplatnih akcija iz Akcionarskog fonda, koje bi građani trebalo da dobiju do kraja ove godine, rečeno je u Agenciji za privatizaciju. Pravo na besplatne akcije ima 4,8 miliona građana Srbije, a ukupna nominalna vrednost akcija 1.700 preduzeća u Akcionarskom fondu je 17 milijardi dinara.

Građani neće biti isplaćeni novčano, već će dobiti objedinjenu akciju Akcionarskog fonda koji je nastao spajanjem portfelja akcija Akcijskog fonda i Privatizacionog registra. Tom objedinjenom akcijom građani će, kako je objasnio portparol Agencije za privatizaciju Duško Belanović, moći da trguju na Beogradskoj berzi, gde će biti i određena njena tržišna vrednost. Prema gruboj računici trenutno bi nominalna vrednost objedinjene akcije bila oko 3.500 dinara.

Građani koji su stekli pravo na besplatne akcije do sada su dobili samo akcije "Naftne industrije Srbije" (NIS) nominalne vrednosti 2.500 dinara. Do kraja godine, prema rečima Belanovića, moguća je i podela besplatnih akcija Aerodroma "Nikola Tesla", a u idućoj godini biće podeljene akcije "Telekoma Srbija" i "Elektoprivrede Srbija" (EPS).

"Procedura podele i prodaje besplatnih akcija Akcionarskog fonda i javnih preduzeća biće ista kao i u slučaju podele akcija NIS-a", naveo je Belanović, što znači da će građani obaveštenja o podeli dobijati u poštama, gde će i davati naloge za prodaju. U Akcionarski fond će za podelu građanima biti prebačeno i 15 odsto akcija javnih komunalnih preduzeća kada počne njihova privatizacija.