subota 20. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Srbija godišnje napravi 120.000 tona slatkiša

Srbija godišnje napravi 120.000 tona slatkiša

BEOGRAD - Konditorska industrija Srbije godišnje izveze proizvoda u vrednosti od oko 150 miliona dolara, rečeno je u Privrednoj komori Srbije (PKS). Na okruglom stolu "Perspektive konditorske industrije u regionu" sekretar PKS-a za poljoprivredu Milan Prostran kazao je da se u Srbiji godišnje proizvede oko 120.000 tona konditorskih proizvoda i ostvari suficit od oko 60.000 miliona dolara.

Prostran je dodao da Srbija oko 90 odsto konditorskih proizvoda izvozi u zemlje CEFTE, dok svega 10 odsto u zemlje Evropske unije, Amerike i Kanade, što strukturu izvoza čini veoma nepovoljnom.  

Predsednik grupacije konditora PKS-a Miroljub Aleksić kazao je da su kapaciteti srpske konditorske industrije mnogo veći od domaće potrošnje i da je zato ta grana privrede primorana da se okrene izvozu.

On je naglasio da srpski konditori u nepovoljnijem položaju od onih u regionu i EU, jer sirovine za proizvodnju plaćaju 20 do 30 odsto skuplje. Prema Aleksićevim rečima najveći problem konditorske industrije Srbije su "nametnute" posebne dažbine na uvoz mleka u prahu (prelevmani) i da njih treba potpuno ukinuti.

Konditorskoj industriji Srbije , prema podacima PKS, godišnje je potrebno šest do sedam hiljada tona mleka u prahu, a domaća proizvodnja je oko 2.500 tona.

"Konditorskoj industriji Srbije nije problem tehnologija, znanje, kadrovi, brendovi i kvalitet proizvoda, već tretman nadležnih institucija, a to je najveća kočnica razvoja ove privredne grane", naglasio je Aleksić.

Predstavnici privrednih komora Makedonije i Bosne i Hercegovine kazali su da konditorski proizvođači u tim zemljama imaju slične probleme. Konditorski proizvođači su ukazali i na problem "ulaska na police velikih trgovinskih lanaca" naglašavajući da će to biti još veći problem liberalizacijom tržišta.