subota 20. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > SIEPA i JAPTI potpisali memorandum o saradnji

SIEPA i JAPTI potpisali memorandum o saradnji

KRAGUJEVAC - Direktori Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) i slovenačke agencije za preduzetništvo i strane investicije (JAPTI), Božidar Laganin i Igor Plestenjak, potpisali su u Kragujevcu memorandum o saradnji, kojim se predviđa povećanje izvoza na oba i zajednički nastup na treće tržište.

Istakavši da je privredna saradnja Slovenije i Srbije dobra, Laganin i Plestenjak su izjavili da memorandum o saradnji dve agencije treba da pomogne kompanijama da unaprede poslovanje, otvore nove mogućnosti, brže i efikasnije dođu do novog tržišta. Ovaj dokument, naveli su Laganin i Plestenjak, predviđa i češće sastanke slovenačko-srpskih privrednika, kao što je današnji u Kragujevcu iz sektora automobilske industrije.

Oni su najavili da očekuju i bolju informisanost preduzeća o tome šta su investicioni programi Slovenije i Srbije i o načinu kako da se uključe u te programe - da li kroz direktno učešće, strateško partnerstvo ili u nekom drugom formatu.

"Kroz ovakvu saradnju možemo da ponudimo mnogo više, da slovenačke kompanije iskoriste prednosti tržišta Srbije, prednosti ugovora o slobodnoj trgovini koje naša zemlja ima, a s druge strane da srpske kompanije brže, praktično, dođu do fondova Evropske Unije", ocenio je Laganin.

Plestenjak je izjavio "da će na osnovu potpisanog memoranduma dve agencije napraviti program na temelju kojeg će zajedno pokušati da pripreme bolje uslove za izvoz, ne samo u Srbiju i Sloveniju, već i na tržišta Evropske Unije ali na treća tržišta".

Memorandum o saradnji dve agencije za preduzetništvo i strane investicije potpisan je u okviru sastanka predstavnika slovenačkih i srpskih preduzeća iz oblasti automobilske industrije, na kojem je sekretar JAPTI Tanja Drobnič naglasila da slovenačke kompanije iz oblasti logistike i transporta mogu da ponude visok nivno usluga fabrici FIAT automobili Srbija.

Cilj skupa, koji je okupio 46 slovenačkih i 36 srpskih firmi, je predstavljanje novih oblika saradnje kompanija, mogućnosti zajedničkog nastupa na trećim tržištima i zajedničkih ulaganja, kao i predstavljanje planova za razvoj sektora automoboliske industrije i logistike Slovenije i Srbije.