subota 20. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Gubitak od kursa banke prenele na građane

Gubitak od kursa banke prenele na građane

BEOGRAD - Usled rasta kursa evra u prvih devet meseci godine, banke su po osnovu obaveza prema deponentima imale gubitak od 88 milijardi dinara, ali su te gubitke prenele na dužnike koji otplaćuju kredite indeksirane u stranoj valuti, saopštio je finansijski portal "Kamatica.com".

Nestabilabilan kurs utiče negativno na najveći deo stanovništva Srbije, a u poslednje dve godine, dinar je oslabio prema evru gotovo 50 odsto i svi građani su to mogli osetiti kroz pad životnog standarda i rast mesečnih rata po zaduženjima indeksiranim u stranoj valuti.

Portal "Kamatica.com" je analizirao efekte slabljenja dinara na bankarski sektor Srbije i došao do alarmantnih podataka o njihovom rastu i negativnom uticaju na dužnike poslovnih banaka. Slabljenjem dinara povećavaju se finansijske obaveze banaka prema deponentima koji su svoja sredstva poverili poslovnim bankama u evrima i ostalim stranim valutama.

Vanredni finansijski troškovi, ili negativne kursne razlike, koje poslovna banka ostvaruje na ovaj način, se prebacuju na teret dužnika poslovne banke (građana i privrede) koji su zaduženi kreditima indeksiranim u stranim valutama. O dramatičnom rastu kursnih razlika govori i podatak da je u prvih devet meseci prošle godine, ukupan iznos negativnih kursnih razlika poslovnih banaka bio oko 25 milijardi, što je 3,5 puta manje nego u prvih devet meseci ove godine.

Od ukupnih 88 milijardi dinara negativnih kursnih razlika, samo tri poslovne banke su ostvarile više od 30 milijardi - Banka inteza 14,9 milijardi dinara, Unikredit banka 8,4 milijardi i Hipo-Alpe-Adria 8,3 milijardi dinara. Istovremeno, ove banke su uvećale potraživanja prema građanima i privredi zaduženim u stranoj valuti za još veće iznose - Banka inteza 15,6 milijardi dinara, Unikredit banka 8,9 milijardi i Hipo-Alpe-Adria 9,5 milijardi. Ovi podaci pokazuju da su poslovne banke prenele sve gubitke na svoje dužnike.

Gubitnici u ovoj situaciji su građani i privrednici koji svoje prihode ostvaruju isključivo u dinarima, a zaduženi su u kreditima sa valutnom klauzulom, dok direktnih dobitnika u ovoj situaciji nema.