nedelja 20. jul 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Peti avio-taksi u Srbiji

Peti avio-taksi u Srbiji

BEOGRAD - U Srbiji rade četiri kompanije za avio-taksi saobraćaj, a peta je podnela zahtev za dozvolu za rad, kažu u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije. „Dozvole trenutno imaju „Er pink“, „Prins aviejšen“, Avio-služba Vlade Srbije i „Pelikan ervejz“, kazala je savetnica za odnose sa medijima Direktorata Katarina Andrić-Milosavljević, ali nije mogla da navede ime pre izdavanja dozvole. Milosavljevićeva je istakla da je Srbija na prvom mestu po broju avio-taksi prevoznika na Balkanu.

Prema njenim rečima, za avio-taksi usluge u Direktoratu je registrovano 12 letelica, a najviše je aviona tipa „cesna“.

Korisnici su uglavnom top-menadžeri domaćih i stranih kompanija, ali i mnogi vrhunski sportisti i muzičke zvezde. „Avio-taksi“ kompanije postaju potreba, a sve manje luksuz zbog uštede vremena, ali i novca“, kazala je Milosavljevićeva, prenosi Beta.

Prosečna cena usluga avio-taksija po satu leta mlaznog aviona je 1.700 evra, bilo da se avionom vozi jedna ili više osoba, a za naručivanje prevoza dovoljno je pozvati kompaniju i u proseku za jedan sat može da se krene na put. „Srpske avio-taksi kompanije imaju flotu za evropske destinacije. Inspektori Direktorata obavljaju redovne i vanredne iznenadne kontrole i ukoliko uoče neku nepravilnost mogu da oduzmu dozvolu za rad“, kazala je Milosavljevićeva.