nedelja 20. jul 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Ekonomija - ukratko...

Ekonomija - ukratko...

Niko neće „Modu“

LOZNICA - Treća prodaja fabrike konfekcije „Moda“ iz Loznice nije uspela i ako i četvrta propadne, a poverioci u roku od godinu dana ne pokrenu inicijativu za novu prodaju, završiće u stečaju. Nekada je zapošljavala 1.200 radnika i 70 odsto proizvodnje izvozila, ali ne radi od februara 2002.  

REAGOVANJE

„Si end si“ grupa, reagujući na tekst od 9. jula „Fabijani protiv Đorđevića“ informiše da ne postoji dug od 60 miliona evra. „ASAP nije kupio potraživanje od Hipo banke, već je pokušao da kupi kredit“, tvrde u ovoj firmi.

Kupina 25 dinara

 VALJEVO - Trgovci i hladnjačari u valjevskom kraju ovogodišnji rod kupina otkupljuju po 25 dinara za kilogram. Proizvođači nezadovoljni cenom poručuju da neće brati kupine. Dragan Tadić iz sela Donja Bukovica, kod Valjeva, objasnio je da se zbog niske cene ne isplati ni navodnjavati kupinjake iako ima potrebnu opremu i poziva proizvođače da kupine ne beru kako bi „pomogli hladnjačarima da se reše zaliha prošlogodišnjeg roda“. Kupina je 2007. godine imala cenu od 100 dinara za kilogram, što sa ovogodišnjom od 25 dinara, prema mišljenju mnogih, ipak donosi „pristojnu prosečnu cenu od oko 65 dinara“.

Lajkovac dobio 204 miliona rente za ugalj
.
 LAJKOVAC - Rudarski basen „Kolubara“ odobrio je 204 miliona dinara lajkovačkoj opštini kao nadoknadu za eksploataciju uglja na području te opštine. „Kolubara“ se ugovorom obavezala da u toku ove godine lajkovačkoj opštini uplati 204 miliona dinara i to 145 miliona za 2008. godinu i 59 miliona neutrošenih sredstava iz prošle godine. Taj novac će namenski biti iskorišćen za komunalnu infrastrukturu i izgradnju objekata vodovodne mreže, kanalizacije, nekategorisanih puteva, ulica, elektroenergetskih instalacija niskog i visokog napona, izgradnju i proširenje školskih i sportskih objekata.

Premije za životno osiguranje uz kamatu

 BEOGRAD - Broj klijenata životnog osiguranja „Grave“ u Srbiji dostigao je 37.000, kapital 12 miliona evra, a premije 16,25 miliona po čemu zauzima prvo mesto u zemlji - izjavio je novi generalni direktor te osiguravajuće kuće Kristof Cetl. Prema njegovim rečima, samo 2,5 odsto građana Srbije poseduje životno osiguranje, tako da ovo tržište ima veliki potencijal rasta. Zbog ovako malog broja osiguranika, iznos premije po stanovniku u Srbiji je samo osam evra, u Hrvatskoj je oko 60 evra, a u Austriji čak 200. Kako je istakao Cetl, iako je minimalna godišnja premija 250 evra, u „Grave“ osiguranju, prosečan iznos pojedinačne premije je duplo viši. Oko 90 odsto prihoda „Grave“ ulaže u obveznice u Srbiji, a preostalih 10 odsto u nekretnine. Jedna od prednosti životnog osiguranja je, prema Cetlu, u tome što osiguranik ostvaruje godišnju kamatu na premiju, tako da po isteku osiguranja, takozvanom doživljenju, dobija i celokupan uplaćeni iznos premije i kamatu, ili alternativno mesečnu rentu do kraja života u odgovarajućem iznosu.    
 A. D. M.