utorak 19. oktobar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Srbija poziva dijasporu da ulaže

Srbija poziva dijasporu da ulaže

BEOGRAD - Srpska dijaspora je u prošloj godini u zemlju poslala 5,5 milijardi dolara, deset puta više nego što je direktno investirala u Srbiju od 2000. godine.

Ministar za dijasporu Srđan Srećković izjavio je da je dijaspora direktno investirala 550 miliona dolara u srpsku ekonomiju i zaposlila oko 25.000 ljudi. Srećković je pozvao Srbe iz inostranstva da ulažu u maticu i predstavio prvi multimedijalni investicioni katalog sa 193 projekta namenjena ulagačima iz dijaspore i drugim investitorima. On je kazao da su ti projekti iz 68 opština i gradova, kao i da ih je najviše iz turizma, indutrijskih zona, infrastrukture i ekologije.

Ministarstvo će katalog predstaviti u svim većim centrima srpske dijaspore, a biće distribuiran i na više od 5.000 adresa poslovnih ljudi poreklom iz Srbije.

"Poruka države investitorima je da se Srbija menja na bolje, a bez investicija iz inostranstva nema razvoja zemlje. Da bismo pokrenuli novi ciklus privrednog rasta od pet do osam odsto godišnje neophodno je da svake godine strane investicije rastu najmanje deset odsto", kazao je ministar i pozvao opštine i gradove koje nisu poslali projekte da to urade.

Prema njegovim rečima, među prioritetnim ciljevima ekonomske politike Vlade Srbije je privlačenje stranih investicija, "četiri do pet milijardi dolara godišnje".

U katalogu su navedene sve relevantne informacije o opštinama i gradovima koje su učestvovale u projektu, a katalog i svi detalji biće objavljeni na sajtu Ministarstva.