nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > MMF i parama pomaže Srbiji?

KAKO ĆE SVETSKA FINANSIJSKA KRIZA UTICATI NA NAŠU ZEMLJU

MMF i parama pomaže Srbiji?

BEOGRAD - Srbiji i Hrvatskoj će, da bi prevazišle posledice tekuće globalne finansijske krize, osim saveta, možda biti potrebna i finansijska pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, ocenila je juče agencija Rojters. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je pre nekoliko dana da Srbija ne traži pare od MMF. U analizi uticaja globalne krize na zemlje Balkana, agencija navodi da je uticaj kreditne krize na region dosad bio ograničen. Srednjeročno gledano, postoji, međutim, bojazan da će globalni investitori izbegavati rizičnija tržišta u razvoju i da će to ometati njihov rast, učiniti njihove banke ranjivijim i napraviti veći pritisak na vladine finansije. Srbija je prekinula veze sa MMF-om 2006. godine, jer su česti izbori podrivali napore da se ispune zahtevi Fonda za reformama. Premijer Srbije Mirko Cvetković sada želi da Srbija “igra” na sigurno i pokušava da isposluje dogovor, tvrdi agencija, a prenosi Srna.
- MMF će učestvovati u izradi nacrta srpskog budžeta za 2009. godinu i to je važno ne samo da bi se smanjila javna potrošnja, već i da bi se ostvarilo poverenje stranih kreditora, koji stalno prate naš finansijski sistem i veze sa MMF - rekao je Cvetković, prenosi britanska agencija.

Analitičar Vladimir Gligorov iz bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije ocenio je da bi “stendbaj” zajam pomogao Srbiji. Uprkos značajnim rezervama čvrste valute, sve veći spoljni deficit mogao bi, prema oceni Gligorova, da izazove i promenu u kursu nacionalne valute i fiskalnoj politici. “Ne izgleda mi da je Srbija ranjivija od Rumunije ili Turske. Ali, možda će joj biti potrebno prilagođavanje kursa nacionalne valute i možda bi joj koristila podrška MMF-a u prevazilaženju platno-bilansnih teškoća, ili kroz sklapanje stendbaj aranžmana”, rekao je Tim Eš iz Kraljevske banke Škotske.

Ključne reči: