nedelja 19. oktobar 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Ekonomija - ukratko...

Ekonomija - ukratko...

AKO BI PRODALI EPS, STRUJA BI POSKUPELA ZA 40 ODSTO
BEOGRAD - Ministar energetike Petar Škundrić ocenio je da bi cena struje porasla oko 40 odsto ukoliko bi se u ovom trenutku privatizovala Elektroprivreda Srbije. “Toliko poskupljenje bilo bi neminovno, jer bi se išlo na dostizanje tržišne cene struje”, dodao je on. Škundrić je naveo da je trenutna cena struje u Srbiji manja nego u okruženju, ali da nikako ne sme da se dozvoli da odjednom enormno poraste kako bi dostigla tržišni nivo.
On je predložio da sa članovima skupštinskog Odbora za industriju u decembru održi sastanak na kojem će se raspravljati o ceni struje, jer je njen rast neminovnost. “U tom delu moramo da idemo postepeno”, naglasio je Škundrić, prenosi Beta.

DINAR OJAČAO
 BEOGRAD - Dinar je ojačao prema evru i to za oko 73 pare ili za 0,88 odsto, posle petodnevnog pada vrednosti, tako da zvanični srednji kurs dinara prema evru, koji će se primenjivati od sutra u osam sati, iznosi 82,2641 dinara. Mere, koje je u petak donela NBS radi poboljšanja likvidnosti bankarskog sektora, imale su pozitivan efekat na stabilnost međubankarskog deviznog tržišta, pa je istog dana u prepodnevnoj trgovini dinar ojačao za jedan odsto. U protekle dve nedelje vrednost domaće valute snižena je za više od sedam odsto prema evru. NBS je ove nedelje prodala ukupno 80 miliona evra da bi sprečila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, prenosi Tanjug.

“TOK” U RUMUNIJI
 BUKUREŠT - Ruski “Gasprom” analizira mogućnost izgradnje jednog gasovoda koji bi prolazio i kroz Rumuniju, kao deo strategije u privlačenju novih partnera za projekat “Južni tok”, koji prolazi preko Srbije, prenela je rumunska agencija Mediafaks. Predsednik “Gasproma” Aleksej Miler razgovarao je u Moskvi o bilateralnoj saradnji sa generalnim direktorom rumunske kompanije “Transgaz Medijaš“, Joanom Rusuom, i sa generalnim direktorom “Romgaza” Frančiskom Totom. Na sastanku u Moskvi se razgovaralo o nameri da “Južni tok” prolazi i kroz Rumuniju. Rumunija više godina podržava gasovod “Nabuko”, čija realizacija je otežana, a “Južni tok” je konkurentski projekat, prenosi Beta.

POMOĆ ZA IZVOZ
BEOGRAD - Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) raspisala je dopunski javni poziv za dodelu preostalih 16 miliona dinara, od inicijalnih 60, bespovratne finansijske pomoći malim i srednjim preduzećima, namenjenih unapređenju izvoznih aktivnosti. Iznos sredstava koji može biti odobren kreće se od 150.000 do 1.500.000 dinara. Rok za podnošenje prijave je 24. oktobar, a rok za završetak aktivnosti je 15. decembar, prenosi Tanjug.

STAKLARA  POVEĆALA CENE

 PARAĆIN - Srpska fabrike stakla, koja u proizvodnji koristi 5.500 kubika gasa na sat, primorana je da cene poveća za sedam odsto, posle najnovijeg poskupljenja ovog energenta, upozorio je juče Aleksandar Đukić, direktor fabrike. Više cene obezbeđuju da se pokriju samo minimalni troškovi proizvodnje.