petak 17. jun 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > "Srbijagas" mora da se zaduži

Čeka se odluka Skupštine Srbije

"Srbijagas" mora da se zaduži

BEOGRAD - "Srbijagas" će dobiti mogućnost da povuče kredit od 180 miliona evra za održavanje tekuće likvidnosti, ukoliko Skupština Srbije usvoji predlog zakona o davanju garancija za njegovo zaduženje kod nekoliko banaka.

Predlog zakona o davanju garancija za zaduženje "Srbijagasa" ušao je u skupštinsku proceduru, a povlačenje kredita od 180 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a, uslovljeno je davanjem garancije Republike Srbije na celokupan iznos kredita.

Vlada Srbije prethodno je predložila da zakon bude usvojen po hitnom postupku, a u tekstu predloga zakona se navodi da će svih 180 miliona evra biti upotrebljeno za održavanje tekuće likvidnosti "Srbijagasa", koji je zadužen sa oko 430 miliona evra.

Razlozi za stupanje na snagu tog zakona pre osmog dana od dana objavljivanja, proizlaze iz činjenice da je neophodno hitno rešavanje problema održavanje tekuće likvidnosti "Srbijagasa" i refinansiranje dospelih kratkoročnih obaveza, navodi se u obrazloženju predloga tog zakona.

On predviđa davanju garancija Srbije u korist banaka Inteza, Sosijete ženeral, Hipo Alpe-Adrija, Erste, Komercijalna i Unikredit po zaduženju Srbijagasa.

Rok vraćanja kredita je osam godina sa periodom mirovanja otplate glavnice od tri godine, kamata je tromesečni euribor plus kamatna marža od 4,19 odsto na godišnjem nivou.

Generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, koji danas nije bio dostupan za komentar, izjavio je pre dvadeset dana da je to preduzeće zaduženo sa 430 miliona evra, navodeći da je "Srbijagas" potpuno iscrpeo mogućnost zaduživanja kod domaćih banaka, ali da nisu ugrožene kratkoročne i dugoročne investicije tog preduzeća.

On je tada ukazao da će gas morati da poskupi i naglasio da će, ukoliko Vlada ne odobri to poskupljenje, nedostatak novca morati da bude nekako nadoknađen, kako ne bi bila ugrožena sigurnost isporuke tog energenta, jer gas mora redovno da se plaća.