utorak 16. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Uskoro zakon o tržištu kapitala

Uskoro zakon o tržištu kapitala

BEOGRAD - Novi zakon o tržištu kapitala, čiji je cilj da poveća zaštitu investitora i liberalizuje tržište, Vlada Srbije trebalo bi da usvoji do kraja godine, izjavio je državni sekretar Ministarstva finansija Slobodan Ilić.

"Cilj zakona je i obezbeđenje pravednog, efikasnog i transparntnog tržišta kapitala, smanjenje sistemskog rizika i dalje usklađivanje sa EU direktivom iz te oblasti", rekao je on na predstavljanju Nacrta zakona o tržištu kapitala.

Ilić je kazao da je najveća promenu koju zakon donosi predstavlja drugačije strukturisano tržište kapitala, napušta se pojam organizovanog tržišta i uvodi pojam takozvane multilateralne trgovačke platforme (MTP) koja će imati niže zahteve u odnosu na glavno tržište. Biće omogućeno, reako je on, da se kupoprodaja akcija obavi preko otvorenog tržišta kapitala, ali i neposredna kupoprodaja hartija od vrednosti između zainteresovanih strana, uz obavezu da to bude evidentirano u Centralnom registru.

"Na taj način se omogućava zaštita investitora i blagovremena intervencija u slučaju neadekvatnih i nezakonitih radnji", kazao je Ilić.

Kako je dodao, značajno se pooštravaju obaveze izveštavanja o poslovanju izdavaca akcija na tržištu, što znači da se "skraćuje periodi izveštavanja sa godinu dana na kvartal, kako bi svi zainteresovani investitori imali blagovremene informacije o tome da li da ulažu ili ne". Zakonom je predviđeno i uvođenje fonda za zaštitu investitora čija su sredstva ili finasijski instrumenti izloženi riziku u slučaju stečaja ili drugih nemogućnosti ispunjavanja obaveza prema klijentima investicionog društva, kreditne institucije ili društva za upravljanje.

Kako je dodao, brokersko-dilerska društva će moći da vode novčane račune klijenata, ali će klijenti moći da odlučuju da li će im račun voditi banka ili investiciono društvo. Uvodi se i nadzor nad investicionim društvima na osnovu razlika i obima njihovog poslovanja.