utorak 16. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Banke zaradile 20,7 milijardi dinara

Banke zaradile 20,7 milijardi dinara

BEOGRAD - Banke u Srbij inastavile su odlično da zarađuju i u trećem kvartalu godine. Do sada su ostvarile profit od 20,7 milijardi dinara, saopštio je danas finansijski internet portal "Kamatica.com".

Ostvareni profit u prvih devet meseci ove godine za 4,2 milijarde dinara je veći od profita u istom periodu prošle godine, u iznosu od 16,9 milijardi dinara. U ovoj godini je 12 poslovnih banaka poslovalo sa gubitkom, dok je u prošloj godini, u istom periodu, 13 poslovnih banaka ostvarilo negativan rezultat.

Ovih 12 banaka ostvarilo je gubitak od 4,8 milijardi dinara, dok je ukupan minus "gubitaša" u tri kvartala 2009. godine bio 6,6 milijardi dinara. Broj poslovnih banaka koje su ostvarile pozitivne rezultate u prvih devet meseci ove godine je 21 i njihov ukupan profit je bio 25,4 milijardi dinara.

Najveće profite u prva tri kvartala ove godine ostvarile su Banka inteza, AIK banka, Unikredit, Rajafajzen i Komercijalna banka. Ovih pet banaka sa najvećim profitima su ostvarile 18 milijardi dinara profita, a banka sa najvećim profitom je Banka inteza sa ostvarenih 6,2 milijarde dinara, dok je najprofitabilnija banka je i dalje AIK banka, koja je 4,3 milijardi dinara profita ostvarila sa daleko manjim resursima od pet najvećih poslovnih banaka u Srbiji.

Najveće gubitke u posmatranom periodu ostvarile su OTP banka, Alfa banka, Kredi agrikol , Kredi banka i Pireus banka, istaknuto je u saopštenju i navedeno da su te banke ostvarile gubutke veće od pola milijarde dinara.

Najveće pogoršanje rezultata u odnosu na poslovanje u prvih devet meseci 2009. ostvarile su Hipo Alpe Adria banka i Vojvođanska banka, koje su za milijardu dinara pogoršale svoj rezultat. Poređenjem postignutih rezultata je uočljivo da su za razliku od nekih drugih privrednih delatnosti, poslovne banke ostavile najgori deo ekonomske krize iza sebe.

Pojedine poslovne banke, međutim, postigle su rekordne rezultate u poslednjoj deceniji, što ukazuje na to da su u potpunosti prevazišle krizni period, ali sa druge strane, ima i poslovnih banaka koje su daleko ispod ranijih nivoa poslovnih rezultata, zbog problema koje je izazvala ekonomska kriza, navedeno je u analizi. Ovakve tendencije mogu ukazivati i na trend ukrupnjavanja bankarskog sektora, koji je neminovan i na delimičnu preorijentaciju pojedinih poslovnih banaka u budućem poslovanju na sigurnije i profitabilnije bankarske poslove.