sreda 15. jun 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Zakonom izjednačene akcize za benzin i dizel gorivo

Zakonom izjednačene akcize za benzin i dizel gorivo

BEOGRAD - Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o akcizama, kojima se izjednačavaju akcize za benzin i dizel goriva.

Usvojenim izmenama ukidaju se različite akcize na različite vrste naftnih derivata koje su uvedene od početka ove godine i uvode jedinstvene akcize za benzin i za dizel goriva, tako što će za sve vrste motornih benzina važiti jedinstvena akciza od 49,5 dinara za litar, a za dizel goriva 37 dinara za litar.

Do usvajanja predloženih izmena došlo je posle upozorenja Evropske komisije, koja je krajem februara saopštila da je tim zakonom, kojim su u Srbiji od početka 2011. uvedene akcize na naftne derivate, koje se razlikuju po kvalitetu derivata, prekršen Prelazni trgovinski sporazum između Evropske unije i Srbije.EK je preporučila da se akcize usklade.

Izjednačavanje akciza na naftne derivate će, kako se očekuje, uticati da gorivo u Srbiji dodatno poskupi za 4,5 dinara po litru za motorne benzine iz domaće proizvodnje i za dva dinara po litru za dizel D2, i biće među najskupljim u okruženju.