sreda 15. jun 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Negativni efekti većeg učešća za stambene kredite

Negativni efekti većeg učešća za stambene kredite

BEOGRAD - Povećanje učešća za stambene kredite sa 10 na 20 odsto imaće više loših nego dobrih efekata, ocenio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Veroljub Dugalić je na konferenciji za novinare u Udruženju banaka, komentarišući da li je najnovija mera Narodne banke Srbije (NBS) dobra, kazao da NBS brine o stabilnosti cena, inflaciji i o stabilnosti bankarskog sektora i zato je povećala učešće za stambene kredite, da bi opao broj kredita vezanih za evro.

Vlada Srbije, kako je dodao Dugalić, razmišlja o rastu, o jačanju građevinarstva i zaposlenosti.

Kamatna stopa za stambene kredite vezane za evro je, prema njegovim rečima, od pet do sedam odsto godišnje, a ukoliko bi ti zajmovi bili vezani za dinar, kamatna stopa bi bila i do 20 odsto.

Udruženje banaka Srbije će iduće sedmice podržati predlog banaka povodom povećanja učešća za stambene kredite, a to će, rekao je Dugalić, zavisiti od toga kakav je stepen likvidnosti banaka.

"Ko će da odobrava kredite u dinarima na 30 godina kada imate dvocifrenu inflaciju? Zato banke pribegavaju nekom obliku obezbeđenja", rekao je Dugalić.

Povodom namere Narodne banke Srbije da se poveća korišćenje dinara, on je ukazao da "ono što važi u teoriji, retko važi i u praksi".