sreda 15. jun 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Dinar pada, nema objašnjenja

Dinar pada, nema objašnjenja

BEOGRAD - Kurs dinara je danas naglo pao prema evru i približio se psihološkoj granici od 100 dinara. Kurs evra je ojačao za čitava dva dinara, tako da je jučerašnji zvanični srednji kurs 99,92 dinara za jedan evro.

Kako je prenela televizija B92, nema objašnjenja iz NBS za ovako nagli pad dinara prema evru, niti zvaničnih podataka da je bilo intervencija na međubankarskom deviznom tržištu.

Neki ekonomisti smatraju da je vrlo brzo moguće da se dinar vrati na onaj nivo koji je postojao oko nove godine, kada je kurs bio oko 106 dinara za jedan evro.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić kazao je juče da se na tržištu nije dogodilo ništa što bi izazvalo jačanje kursa evra za dva dinara.

- Nema racionalnih razloga za tu korekciju kursa, osim ako se ne radi o efektima očekivanja - ukazao je Dugalić.  

- Za mnoge promene na tržištu nema objašnjenja - kazao je Dugalić i podsetio na "istovremenu recesiju i pad BDP, a cene nisu padale, već je inflacija lane bila osam odsto a to nije uobičajeno".

Bivša ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović je takođe juče prokomentarisala korekciju kursa i ocenila da promena referentne kamate nije bila tolika da izazove toliku promenu kursa.

"Naravno da uvek ovakve promene kursa možete da dovedete u vezu sa smanjenjem stepena restriktivnosti monetarne politike, dakle smanjenja kamatne stope", rekla je ona.

Dragutinović je ocenila da je Narodna banka Srbije uradila dobro smanjenjem kamatne stope, "imajući u vidu zaista veliku kamatnu maržu i veliki priliv portfolio investicija, odnosno 'vrućeg novca".

Komentari

Ima objasnjenja.
Dinar pada zato sto gastarbajteri odlaze polako posle praznika iz srbije.... svake godine ista stvar