sreda 14. april 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Zrenjanin želi da sačuva pivaru

Zrenjanin želi da sačuva pivaru

ZRENJANIN - Čelnici Grada Zrenjanina saopštili su juče da je grad zainteresovan da pomogne Zrenjaninskoj industriji piva, koja ima rok od dva meseca da pokrene stečajni postupak, zbog dugogodišnje blokade računa.

Povodom objavljivanja podatka da je ta pivara na spisku preduzeća čiji su računi u blokadi duže od tri godine, a kojima je dat rok od dva meseca da pokrenu stečajni postupak ili će u suprotnom biti likvidirana i brisana iz registra preduzeća, oglasili su se gradonačelnik i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Mileta Mihajlov i Aleksandar Marton.

Mihajlov i Marton su u zajedničkom saopštenju ukazali da, nakon objave Narodne banke Srbije, Grad Zrenjanin ima zakonsku obavezu i interes da se uključi u proces rešavanja problema prisutnih u pivari, posebno jer je reč o preduzeću koje bi moglo da bude konkurentno na tržištu i čija je reorganizacija moguća.

Oni su podsetili da je Zrenjaninska industrija piva najstariji privredni kolektiv u gradu i dugi niz decenija nosilac privrednog razvoja, a da sada, kada se razgovara o jubilarnim 25. "Danima piva", postoji mogućnost da Grad ostane bez pivare.

Gradonačelnik Zrenjanina posetio je Agenciju za privatizaciju Republike Srbije i Poresku upravu, s ciljem da ukaže na zainteresovanost Grada za uključivanje u postupak stečaja, i, kako je najavljeno, ti će se kontakti intenzivirati.

Kako su saopštili, Grad Zrenjanin ima određenih potraživanja prema pivari, pre svega kroz naknade za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta i poreska dugovanja.

- Stečajni postupak jeste dugotrajan i neizvestan, ali bi likvidacija nekadašnjeg zaštitnog znaka zrenjaninske privrede imala još teže i dalekosežnije posledice. Grad Zrenjanin upotrebiće sve zakonske mogućnosti koje mu stoje na raspolaganju da do toga, ipak, ne dođe - zaključeno je u saopštenju.

U pivari proizvodnje nema od 2006. godine, radnici su tada poslati na prinudni godišnji odmor i za propast fabrike u više navrata optuživali su većinskog vlasnika Momčila Rajića, vlasnik firme "Pan bir", koji je 2003. godine kupio 51 odsto akcija te pivare.

Komentari

Pivara je oteta i treba je vratiti naslednicima. Oni neka odluče o njenoj sudbini.

Od pivare vise nema nista, pa sta vratiti naslednicima. Sto je moglo da se uzme uzeo je vecinski vlasnik i republika, ostale su samo masine i aparati koji su za staro gvozdje.

Proizvodnja piva i tut guta zauvek je zamrla kada je 51% akcija kupio PAN BEER. Pivara nije kupljena da bi radila, vec da bi se upropastila. Navodno grad sada hoce da spase pivaru, a gde je bio sve ove godine. Govore da je u stecaju spas, jeste a za koga. Radnici i mali akcionari ostaju bez svega onog sto im po zakonu o radu pripada, dok vecinski vlasnik se stecajem nagradjuje. A isto tako drzava je stojala sa strane i ako ima 39% akcija, i sve to mirno posmatrala.