petak 14. januar 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Projekat iz Srbije nagrađen sa 20.000 evra na konkursu Lafarža

Projekat iz Srbije nagrađen sa 20.000 evra na konkursu Lafarža

BEOGRAD - Projekat "Panelni sistem gradnje sa neprekidnom internom izolacijom" prepoloviće ukupne troškove izgradnje objekata, a gradnja po sistemu "ključ u ruke" sa svim troškovima i taksama neće prelaziti 550 evra po kvadratnom metru, izjavio je danas autor tog inovacionog projekta Jovan Nikolić.

Nikolić, vlasnik beogradskog preduzeća "Kvatro konstrakšn", je za ovaj projekat dobio jednu od prve tri nagrade na konkursu "Lafarž" grupe za najbolju evropsku inovaciju u 2010. godini u oblasti održive gradnje. Kako je rekao, reč je o gradnji stanova koji su seizmički izuzetno jaki.

Nikolić je na konferenciji za novinare u Privrednoj komori Srbije (PKS) istakao da je realno da primena ove tehnologije gradnje u Srbiji, po sistemu kakav još ne postoji u svetu, uz podršku "Lafarža" počne krajem godine, ističući da "nema šanse da zemljotres ili uragan oštete objekat", a da je "svaki zid noseći i funkcioniše kao pojedinačno termički grejno telo".

Prema njegovim rečima, suština projekta je ušteda na vremenu izgradnje, uz energetsku efikasnost od 80 odsto i moguć povraćaj investicija već posle dva meseca.

Na konkursu je bilo prijavljeno više od 1.000 projekata, a među 104 koja su odabrana iz cele Evrope, 10 je bilo iz Srbije. U finale su ušla još dva projekta iz Srbije - "Oblikovani betonski blok" preduzeća "Hemi Eko" i "Objekat od specijalnih prefabrikovanih ferocementnih elemenata" preduzeća "Milinković kompani".

Vlasnik preduzeća "Hemi Eko" Srećko Stefanović objasnio je da projekat "Oblikovani betonski blok" zadovoljava ekološke standarde, a da je blok napravljen tako da u sredini ima otvor, kroz koji se mogu provlačiti sve moguće instalacije, bez sečenja zidova i stvaranja šuta.

Vlasnik preduzeća "Milinković kompani" Milenko Milinkovcić precizirao je da se po sistemu gradnje iz njegovog projekta već završava komercijalni objekat, školska sportska sala u Boljevcima, kao i da je u planu izgradnja još dve sportske sale u Surčinu.

Obrazlažući efikasnost tog sistema gradnje, Milinković je kazao da, ukoliko prosečan objekat godišnje troši 200 kilovat sati energije, hala u Boljevcima će trošiti 30, dok je evropski prosek oko 100 kilovat sati godišnje.

Menadžer "Lafarž" Beočinske fabrike cementa (BFC) Rade Bučevac istakao je da se, od ukupnog ulaganja te kompanije u istraživanje, oko 50 odsto izdvaja na oblast održivog razvoja, odnosno smanjenje potrošnje i emisije štetnih gasova.

Prema njegovim rečima, "Lafarž" grupa će nastaviti da ulaže u inovacije koje donose manje troškove u proizvodnji, ističući da će inovativna preduzeća imati podršku za kreiranje plana razvoja svog projekta, kao i mogućnost zasnivanja partnerstva.

Ističući da nagrada od 20.000 evra jednom i plasman u finale za još dva srpska preduzeća, predstavlja veliki uspeh na svojevrsnom evropskom šampionatu kada je visokogradnja u pitanju, potpredsednica PKS Vidosava Džagić je naglasila da je potrebno pomoći inovativnim kompanijama u tržišnoj valorizaciji njihovih ideja.

Ona je rekla da će PKS kroz specijalizovane seminare nastaviti da pomaže implementaciju novih tehnologija u rad preduzeća.