utorak 13. april 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Dejan Šoškić zvanični kandidat za guvernera NBS

U IŠČEKIVANJU NASLEDNIKA RADOVANA JELAŠIĆA

Dejan Šoškić zvanični kandidat za guvernera NBS

Mirko Cvetković: Zadovoljava osnovne kriterijume - stručnost i nepripadanje bilo kojoj političkoj stranci i nadamo se da će on biti izabran

BEOGRAD - Dejan Šoškić je pravi kandidat za guvernera Narodne banke. Za njega smo se odlučili zato što je on zadovoljio osnovne kriterijume - stručnost i nepripadanje bilo kojoj političkoj stranci. Na osnovu ta dva kriterijuma i posle razmatranja većeg broja kandidata, odlučili smo se za Šoškića i nadamo se da će on biti izabran - rekao je premijer Srbije Mirko Cvetković.   

Premijer je izrazio očekivanje i da će Šoškić voditi Narodnu banku uspešno i nezavisno od drugih uticaja.  

Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović smatra da je Dejan Šoškić "dobar izbor" i dodaje da bi baš Šoškić dobio njen glas od svih kandidata za guvernera Narodne banke Srbije čija su imena bila objavljivana u medijima.  

- Ako isključimo sadašnjeg guvernera, od svih onih kandidata koji su bili u različitim člancima, Dejan Šoškić bi dobio moj glas - rekla je Dragutinović i ocenila da on poseduje odgovarajuće stručne sposobnosti za obavljanje te funkcije.

 

Biografija Dejana Šoškića

 Kandidat za novog guvernera Narodne banke Srbije Dejan Šoškić vanredni je profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i trenutno obavlja funkciju predsednika Saveta NBS.

Šoškić je rođen 1967. godine u Beogradu, gde je i diplomirao, magistrirao i doktorirao na Ekonomskom fakultetu.

Predavao je u SAD na osnovnim i diplomskim studijama: Finansijska tržišta i institucije, Finansijski menadžment i Međunarodni biznis i ekonomija na Univerzitetu Nebraska, Omaha. Tokom 2002. godine bio je gostujući predavač na univerzitetima Nju Hejven, Roud Ajlend i Berkli, SAD. Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta bio je na univerzitetima u SAD tri puta (1994, 1998, 2002) i u Centralnoj banci Švajcarske (2001). Bio je Fulbrajtov stipendista.

Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista. Bio je specijalni savetnik za finansijska tržišta u Narodnoj banci Jugoslavije (kraj 2000-2002), savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja Evropske unije (2002-2003), član Saveta Narodne banke Srbije (2003-2004).

Autor je knjige "Hartije od vrednosti: upravljanje portfoliom i investicioni fondovi" i koautor knjiga "Finansijska tržišta i institucije", "Ekonomska statistika" i "Berzanski pojmovnik".

Objavio je više od 40 članaka i referata iz oblasti finansijskih tržišta i institucija i tranzicije u Srbiji, navedeno je u Šoškićevoj biografiji na sajtu NBS.

 

Direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić kaže da je kandidatura Dejana Šoškića za guvernera dobro rešenje u ovom periodu. Erić je rekao da je Šoškić "mlad, stručan, ambiciozan", da nema nijednu mrlju u karijeri i da je on čovek u koga se može imati poverenja.  

- Uvek ćete naći kritičare koji će mu nešto zamerati, ali ja mislim da možemo imati poverenje, a najvažnija stvar je da na tom mestu bude čovek u koga možemo imati poverenje - rekao je on, dodavši da će Šoškić imati "vrlo težak zadatak jer nije lako voditi finansije u zemlji koja je suočena s krizom".

Ekonomisti i članovi ekonomskog saveta predsednika Vlade Srbije Jurij Bajec i Milojko Arsić kažu da je Dejan Šoškić dobar kandidat za guvernera centralne banke.

Bajec je izjavio da je Šoškić dobar stručnjak ne samo za monetarnu već i za makroekonomsku politiku.  

 - Važno je da, uz svu nezavisnost centralne banke, postoji njena želja za punom saradnjom sa ukupnom ekonomskom politikom Vlade Srbije, naročito sada kad treba da izađemo iz krize - rekao je Bajec, dodavši da misli "da će Dejan Šoškić, ako bude izabran, tome jako dobro da odgovori".  

 

Milojko Arsić je kazao da Šoškić ima organizatorske i menadžerske sposobnosti kao i dobru saradnju sa javnošću. Centralna banka treba da ima kredibilitet, istakao je Arsić, ocenjujući da će Šoškić, ako bude izabran za guvernera, "to dosta uspešno da ostvaruje".