četvrtak 12. maj 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Trgovina sa državama CEFTA povećana tri puta

Trgovina sa državama CEFTA povećana tri puta

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da se u poslednjih deset godina ukupna trgovina Srbije sa državama CEFTA povećala tri puta, a trgovinski suficit devet puta.

Ona je na konferenciji o koristi regionalne i prekogranične saradnje za Srbiju u okviru Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) kazala da je region obuhvaćen tim sporazumom. Zemlje CEFTA su drugi po važnosti trgovinski partner Srbije sa udelom od 33 odsto ukupnog izvoza i osam odsto ukupnog uvoza.

"Krajem 2006. godine potpisan je ugovor o formiranju nove Centralnoevropske zone slobodne trgovine (CEFTA 2006) i danas, nakon pet godina možemo da kažemo da je ostvarena većina ciljeva koji su postavljeni", kazala je Delević.

Ona je naglasila da ekonomske integracije koje donosi učestvovanje u CEFTA 2006. predstavlja način da se prikažu praktični efekti evropskih integracija u svakodnevnom životu, a time se najbolje pokazuje i šta donosi moguće članstvo u EU.

"Zemlje regiona će napustiti CEFTA sa pridruživanjem Evropskoj uniji kao što je to bio slučaj sa 12 novih članica zajednice 2004. i 2007. godine. Ovu zonu slobodne trgovine ne treba posmatrati kao samoj sebi krajnji cilj već samo kao jedan od stepenika ka članstvu u EU", kazala je ona.

Prema njenim rečima, kroz ekonomsku saradnju stabilizovane su prilike u regionu, ali se na funkcionisanje CEFTA sporazuma odražavaju politicki problemi koji se javljaju.

Novi CEFTA 2006. sporazum potpisale su Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moladavija, Crna Gora, Srbija i UNMIK u ime Kosova.

Ovaj novi sporazum je ukinuo prethodne bilateralne sporazume i predvideo formiranje potpune zone slobodne trgovine do 31. decembra 2010. godine za razliku od prethodnog sporazuma koji nije predviđao taj stepen liberalizacije među članicama.

Pomoćnica ministra ekonomije i regionalnog razvoja Bojana Todorović kazala je da se značaj CEFTA generalno, a posebno za Srbiju mora posmatrati u kontekstu evropske perspektive.

Ona je dodala i da je CEFTA sporazum omogućio da se ponovo uspostave pokidane ekonomske veze u regionu i da sada postoji mogućnost zajedničkog izlaska zemalja na treća tržišta.

Prema njenim rečima, pored vidljivih pozitivnih rezultata, u funkcionisanju CEFTA pojavljuju se i tekući problemi najčešće u formi necarinskih prepreka za trgovinu.

Todorovićeva je naglasila da su najznačajniji izvozni partneri Srbije u regionu Bosna i Hercegovina i Crna Gora, a najznačajniji uvozni partneri BiH i Hrvatska.