četvrtak 12. maj 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > EBRD nastavlja kreditiranje energetike u Srbiji

EBRD nastavlja kreditiranje energetike u Srbiji

BEOGRAD - Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) najavili su nastavak podrške razvoju energetike u Srbiji, za koju su do sada odobrili kredite od 200 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo za infrastrukturu i energetiku.

Kako se navodi u saopštenju, ministar Milutin Mrkonjić razgovarao je u utorak u Beogradu sa delegacijom koju su predvodili direktorka EBRD za Srbiju Hildegard Gacek i regionalni direktor za energetiku EBRD-a za Srbiju i Crnu Goru Jan Braun.

Predstavnici EBRD su obavestili ministra o realizaciji projekata u energetskom sektoru, i o dva kredita o kojima se pregovara sa Elektrprivredom Srbije (EPS).

To su krediti za sistem za upravljanje kvaliteta uglja u basenu "Kolubara" i za rehabilitaciju i razvoj i izgradnju malih hidroelektrana.

EBRD za "Kolubaru" razmatra kredit od 80 miliona evra, a prema ranijim informacijama EPS-a, razmatra se i kredit od 45 miliona evra za male hidroelektrane.

Mrkonjić je ocenio da su dalja ulaganja EBRD za izgradnju energetskih objekata veoma značajna i da će Ministarstvo pružiti svu pomoć da se ugovori koji se zaključe realizuju na vreme.

Mrkonjić je istakao da snažna podrška energetskom sektoru i ona o kojoj EBRD pregovara, pokazuju značaj tog sektora za tu banku u okviru strategije za Srbiju.

Evropska banka za obnovu i razvoj do kraja 2010. godine investirala je oko 2,4 milijarde evra u 153 projekta.