utorak 11. januar 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Srpska vojna industrija u usponu

Srpska vojna industrija u usponu

BEOGRAD - Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je juče da je 2011. godina veoma važna za srpsku odbrambenu industriju koja će pokušati da sklopi još velikih ugovora, pre svih za remont i modernizaciju jugoslovenskog tenka M-84 za kuvajtsku vojsku i izgradnju vojne bolnice u Libiji.

Nakon jučerašnjeg susreta sa ministarkom odbrane Danske u Domu garde u Topčideru, Šutanovac je podsetio da su poslednji ugovori za domaću odbrambenu industriju omogućili da ukupni prihod od prodaje naoružanja i vojne opreme prevaziđe 1,2 milijarde dolara i izrazio zadovoljstvo zbog toga što su uspesi te industrije u godini krize prepoznati i u stranoj štampi.

Šutanovac je rekao da ne može da govori o detaljima poslova za Kuvajt, jer su pregovori još u toku, ali da bi srpska odbrambena industrija bila takozvani sistem integrator, jer bi na tom poslu okupila vojne industrije i istočnih i zapadnih zemalja.

Prema njegovim rečima, ugovor bi vredeo više stotina miliona dolara ali bi takođe Srbiju vratio na mapu zemalja koje su male, ali koje imaju veoma ozbiljnu vojnu industriju.

Srpska vojna industrija vraća se na svetsku scenu na velika vrata, što je možda veće iznenađenje u poređenju sa uspesima kojima se Srbija ponosi - da ima najbolje tenisere u svetu i da je najveći svetski izvoznik malina, konstatuje britanski list Ekonomist u najnovijem broju.

Severna Afrika je glavna meta srpskog izvoza, a nova godina mogla bi da donese velike dobitke, piše Ekonomist i citira ministra odbrane Dragana Šutanovca da je Srbija blizu potpisivanja ugovora vrednog 500 miliona dolara za izgradnju vojne bolnice u najmanje jednoj arapskoj državi.

Šutanovac se, navodi list, takođe nada da će Srbija osvojiti ugovor vredan 400 miliona dolara o modernizaciji 149 tenkova M-84 koji je bivša Jugoslavija izvozila u Kuvajt 1991. godine.
- Ukoliko Srbija dobije kuvajtski ugovor deo posla će najverovatnije biti podeljen između bosanskih, hrvatskih i slovenačkih kompanija - navodi Šutanovac.

List podseća da je pre raspada Jugoslavije devedesetih godina prošlog veka, ta država bila veliki izvoznik oružja, kao i da su u NATO bombardovanju 1999. oštcćene mnoge srpske fabrike oružja.

Izvoz oružja i vojne opreme iz Srbije u 2008. iznosio je 200 miliona dolara, a prošle godine čak dvostruko više, ne računajući ugovor potpisan u novembru o izgradnji tri fabrike oružja u Alžiru, vredan 400 miliona dolara.

Industrija naoružanja u Srbiji, navodi "Ekonomist", takođe postaje sofisticiranija.

Britanski list citira ministra Šutanovca da je do 2007. najveći deo izvoza vojne industrije činila municija. Proteklih nekoliko godina, međutim, srpske kompanije su počele da izvoze modernizovane verzije starijih mobilnih haubica, aviona za obuku, sistema za kontrolu vatre i protivtenkovskih raketnih sistema.

Srpski zvaničnici koji teže novim poslovima obnavljaju kontakte ostvarene u danima Hladnog rata, kada je Jugoslavija bila vodilja Pokreta nesvrstanih, ocenio je urednik lista Balkan intelidžens Danijel Santer.

NATO je, kako kaže ministar Šutanovac, dao srpskoj vojnoj industriji zeleno svetlo za izvoz vojskama država članica tog saveza. Iako predstoji još posla na modernizaciji, ministar Šutanovac ističe da je reč o industriji koja se najbrže razvija posle poljoprivrede.

Oružje ipak nešto više vredi od malina, zaključuje britanski list.