nedelja 10. avgust 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Hladnjačari pohlepni

Dragiša Terzić, predsednik Unije malinara, demantuje kolege

Hladnjačari pohlepni

Nije istina da su hladnjače prepune ovog voća. Prosečna izvozna cena biće 3,20 evra, a otkupljena je za 2,20. Ako sve saberemo, hladnjačari će na 100 vagona maline zaraditi 650.000 evra. Malo li je, pita Terzić

UŽICE - Dragiša Terzić, predsednik Unije proizvođača maline, žestoko je reagovao na tvrdnje predstavnika vlasnika hladnjača iznete pre nekoliko dana da su ove godine malinu u Srbiji platili po „nerealno visokoj ceni“, da su trenutno zalihe veoma velike, a potražnja iz Evrope - nikad manja, gotovo nikakva, i da im zbog toga preti propast.

- Hladnjačari ne govore istinu! Za poslednjih dvadeset godina u svetu nije ubrano manje maline nego ove godine. Nije istina ni da su hladnjače u Srbiji trenutno prepune ovog voća jer je ove godine uskladišteno samo 45.000 tona, a 2003. ili 2004. godine proizvodnja u Srbiji bila je i do 90.000 tona. Znam i da kupci iz Evrope za kilogram vrste rolend trenutno nude 3,50 evra, a za griz 2,70. Ako je realan odnos rolenda i griza ove godine 60 prema 40 odsto, onda će prosečna izvozna cena u jesen biti 3,20 evra, a podsećam da su hladnjačari ove godine malinu u otkupu platili ne 2,30 kao što tvrde, nego 2,20 evra za kilogram jer im se pet odsto PDV-a vraća - kaže Terzić.

Sami hladnjačari, kako on navodi, ranije su izjavljivali da od trenutka otkupa do izvoza imaju troškove koji iznose 35 centi po kilogramu. „Ako sve to saberemo, ispada da će hladnjačari ove godine na 100 vagona otkupljene maline za par meseci imati zaradu od 650.000 evra. Malo li je“, pita Terzić.

Predsednik Unije malinara tvrdi dalje da se iza izjava hladnjačara krije čista pohlepa.

- Kažu da će malina doživeti sudbinu kupine koju ove godine niko neće. A ja tvrdim da su za situaciju sa kupinom ove godine krivi upravo hladnjačari i da zbog njih narod iduće godine kupinu neće ni „raditi“. Podsećam predsednika UO Udruženja hladnjača Radeta LJubojevića da je do krčenja malinjaka došlo upravo u vreme kad je on zagovarao da otkupna cena maline bude 50-60 evrocenti. Kada smo mi proizvođači zbog takve pogubno niske cene išli u Ministarstvo poljoprivrede kod ministarke Ivane Dulić-Marković, tamo nam je rečeno da povadimo malinu i uništimo malinjake ako nam cena ne odgovara. Ja sad poručujem LJubojeviću neka zatvori hladnjaču ako mu ova cena ne odgovara. Ima ko će raditi i otkupljivati malinu - kaže Terzić.

Prema njegovim rečima, nisu istiniti ni navodi hladnjačara da je krajem leta potražnja za malinom mala ili nikakva.
- Još dok je berba maline bila u toku, iz ariljskog kraja su u Evropsku uniju išle cisterne pune ovog voća, otkupljivane po ceni od 200 dinara po kilogramu. Toliko o tome da nema potražnje i niko ne može da tvrdi da malina ne može da se proda. Poručujem hladnjačarima da ne seku granu na kojoj sede - zaključuje Terzić.