četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Posle političke stabilizacije oporavak

Uprkos izbora nove proevropske Vlade Srbije indeksi na Berzi padaju dva dana

Posle političke stabilizacije oporavak

BEOGRAD - Beogradska berza juče je nastavila pad, pošto je vodeći indeks beleks 15 posrnuo novih 0,42 odsto, posle minusa od čak 3,35 odsto iz prethodnog dana. Zanimljivo je da je do ovako strmog urušavanja indeksa došlo na sam dan formiranja nove vlade pod vođstvom Demokratske stranke, koja je po volji zapada i investitora. Glavni broker „Sinteze“ Nenad Gujaničić ovo objašnjava time što Berza već 12 dana beleži neprekidni silazni trend, pa su ovonedeljni rezultati samo nastavak toga. Razlog pada, prema njemu, leži u svetskoj finansijskoj krizi, odnosno o preostalim efektima hipotekarnog sloma u Sjedinjenim Američkim Državama, dok je drugi faktor sezonskog karaktera, pošto su „kupci stali na loptu“, dok je tržište krhko. Čim nema tražnje inostranih ulagača Beogradska berza kreće silaznom putanjom.

- Zbog početka leta pozitivan signal, kakav je formiranje vlade ostao je u senci. Međutim, investitori cene stabilnost i pošto je otklonjen glavni problem, odnosno politička neizvesnost, očekujem da će se do kraja godine Berza oporaviti. Cene akcija su se do sada već vratile na nivo pre parlamentarnih izbora, ali su još dosta jeftine što može da se iskoristi - tvrdi Gujaničić.

Prema njegovim rečima, investitori će se sada od političkih događanja okrenuti ka ekonomskim pokazateljima preduzeća kojima se trguje na Berzi. Pošto su performanse firmi ove godine često bile dobre, može se očekivati i rast cena u narednom periodu.

Čak 10 investicionih fondova suočilo se s padom vrednosti svojih investicionih jedinica prekjuče, kada je beleks 15 oslabio za preko tri procenta, dok je samo fond „Fokus premijum“ uspeo da ostane u plusu.

Komentari

Ma opet su radikali srusili berzu...