četvrtak 10. jul 2008.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Ekonomija - ukratko...

Ekonomija - ukratko...

„Goša“ na aukciji po petostruko nižoj ceni

SMEDEREVSKA PALANKA - U petak, 11. jula, u Agenciji za privatizaciju u Beogradu održaće se ponovljena aukcija za prodaju Fabrike za proizvodnju alata i mašina „Goša“ d. o. o. u restrukturiranju iz Smederevske Palanke. Ovo preduzeće, u kojem trenutno radi 97 zaposlenih, prodavaće se po početnoj ceni od 11.652.000 dinara, što je više nego petostruko umanjenje u odnosu na prvu aukciju, održanu u martu ove godine kada je ta cena iznosila 58 miliona. Na prethodnoj aukciji, takođe neuspešnoj, održanoj u maju, početna cena iznosila je 28,8 miliona dinara. Prema podacima navedenim u prospektu Agencije za privatizaciju, obaveza novog vlasnika biće investiranje u proces proizvodnje u iznosu od 10,7 miliona dinara. Osnovna delatnost ovog palanačkog preduzeća, osnovanog 1991. godine, jeste proizvodnja brodskog programa, rezervnih delova za EPS, rafinerije i cementare, izrada alata za kovanje i presovanje i proizvodnja specijalnih mašina po narudžbini. Osim 18,8 hektara zemljišta, „Goša“ FAM poseduje i objekte među kojima su mašinska radionica, kovačnica, remontna zgrada, magacin, garaža i jedna zgrada u Beogradu.    
D. Novković

„Telekom“ ulaže u Crnu Goru

BEOGRAD - „Telekom Srbija“ i „Željeznice Crne Gore“ potpisali su juče ugovor o saradnji, koji će omogućiti proširenje kapaciteta „Telekoma“ u regionu, saopštila je srpska kompanija, a prenosi Tanjug. „Telekom Srbija“ će uložiti 5,5 miliona evra u postavljanje optičkog kabla duž pruge Bar-Vrbnica. Polovinu kapaciteta kabla koristiće „Željeznice Crne Gore“ za video-nadzor pruge, dok će „Telekom“ drugu polovinu iskoristiti za unapređenje komunikacija i formiranje optičke mreže, ključne za realizaciju telekomunikacionog saobraćaja Srbije sa Crnom Gorom i zemljama u regionu, kao i veze sa podmorskim kablom Bar-Krf. Planirano je da se izgradnja optičkog kabla završi do kraja godine. „Telekom“ u Crnoj Gori poseduje kompaniju „Mtel“ u koju je zajedno sa firmom „Ogalar“ Miroslava Miškovića do sada investirao preko 100 miliona evra, a koja pruža usluge interneta, fiksne i mobilne telefonije i ima 300.000 korisnika.

Maline 200 dinara

ARILJE/GUČA - Pojedine hladnjače u zapadnoj Srbiji ovih dana za kilogram maline plaćaju i po 200 dinara, što je u odnosu na prošlu godinu dvostruko više, prenosi Fonet. Predsednik udruženja hladnjača Srbije Rade LJubojević izjavio je da se berba maline privodi kraju i da je cena veoma visoka. „Kilogram se plaća oko 180 dinara, a negde i do 200. Zasada ima veoma malo zainteresovanih za naše maline iz inostranstva. Pošto je cena ove voćke u Poljskoj niska, svi su okrenuli prema njima“, rekao je LJubojević.