petak 10. jun 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Fiskalni savet protiv decentralizacije

Fiskalni savet protiv decentralizacije

BEOGRAD - Fiskalni savet ocenio je juče u Beogradu da bi model fiskalne decentralizacije, predviđen predlogom izmena Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, doveo do povećanja budžetskog deficita od 1,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na godišnjem nivou, odnosno blizu 40 milijardi dinara u 2012. zbog čega nije fiskalno održiv.

U analizi Fiskalnog saveta je zato navedeno kako tvrdnja predlagača - Ujedinjenih regiona Srbije (URS), da za sprovođenje tog zakona nije potrebno obezbediti dodatna sredstva iz budžeta, nije validna.

Kako je ukazano, predlog da 80 odsto prihoda od poreza na zarade pripadne lokalnim samoupravama nije utemeljen u modernoj fiskalnoj praksi, koja preporučuje da porez na zarade dominantno pripada centralnom nivou vlasti.

Takođe, dodatni prihodi od poreza na zarade povećavaju razlike između budžetskih prihoda razvijenih i nerazvijenih opština.

Ocenjeno je da predložene izmene transfera lokalnim samoupravama smanjuju pomenute razlike između razvijenih i nerazvijenih opština po osnovu dodatnih prihoda od poreza na zarade.

Međutim, predložene promene transfera lokalnim samoupravama su u najvećoj meri arbitrarne i inferiorne u odnosu na sistemska rešenja u postojećem Zakonu o finansiranju lokalnih samouprava.

Predlogom URS o izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava predviđeno je povećanje učešća lokalne samouprave u porezu na zarade sa 40 na 80 odsto, kao i promene u sistemu nenamenskih transfera koji se iz budžeta republike odobravaju lokalnim zajednicama.

Fiskalni savet je podsetio da je toj instituciji propisana Zakonom o budžetskom sistemu obavezu da ocenjuje predloge zakona u skupštinskoj proceduri koji imaju značajne fiskalne efekte. Zato je Fiskalni savet uradio analizu predloga zakona poslaničke grupe URS.

Fiskalni savet je dalje ocenio da bi, što se tiče izmena Zakona o poljoprivrednom zemljištu, primena predloga da prihodi od davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u budućnosti pripadaju isključivo lokalnim samoupravama značila u 2012. gubitak od oko 1,5 milijardi dinara u prihodima za budžet Srbije i oko 1,4 milijarde dinara u budžetu Autonomne pokrajine (AP) Vojvodine.

Primena ovog predloga zahteva uštede identičnog iznosa na drugim budžetskim pozicijama, kako bi se izbeglo povećanje deficita u budžetu Republike i budžetu AP Vojvodine, naveo je Fiskalni savet.