petak 10. jun 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Dogovor oružara i Vlade Srbije

Dogovor oružara i Vlade Srbije

BEOGRAD - Predstavnici sindikata kragujevačke fabrike "Zastava oružje" postigli su dogovor sa predstavnicima Vlade Srbije tako da je otkazan za juče najavljeni protest oružara u Beogradu, izjavio je predsednik sindikata "Zastava oružja" Dragan Ilić.

"Dogovorili smo da budu odobreni ugovori o izvozu oružija koji su bili na čekanju, zatim ulaganja u nabavku opreme i socijalni program za 200 radnika koji su tehnološki višak, a do kraja godine za dodatni broj zaposlenih koji će napustiti fabriku", rekao je Ilić novinarima u Ministarstvu ekonomije.

Kako je istakao, otpremnine radnika biće 300 evra po godini radnog staža.

Ilić je naveo da će Ministarsvo odbrane kroz investiranje uposliti deo kapaciteta fabrike i da će se kupovinom opreme modernizovati tehnološki postupci u fabrici.

On je kazao da se u Kragujevac vraća više od 1.000 radnika "Zastava oružja", koji su danas pre podne sa oko 30 autobusa stigli do Smedereva i tu čekali ishod pregovora u Beogradu, dodajući da je trenutno u toj fabrici zaposleno 2.150 radnika.

Vlada Srbije će danas, kako je dodao Ilić, formirati radnu grupu koja će se baviti problemima u preduzećima iz grupacije odbrambene industrije.

"Radna grupa će narednih 40 dana ta radna grupa će napraviti studiju o fabrici", naveo je on.

Kako je rekao današnji razgovori su biil nastavak jučerašnjih u Ministarstvu odbrane.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić je istakao da je dobro što su se radnici fabrike vlatili u Kragujevac i što neće biti protesta u Beogradu, blokada državnih institucija i stranih ambasada.

"Dogovorili smo se za dajle korake i radnici će sutra početi da rade", kazao je on i dodao da će od sutra biti odblokirani i magacini oružja.

Kako je precizirao, radnu grupu činiće predstavnici Ministarstva odbrane, Ministarstva ekonomije, Ministarstva finansija, Ministarsva za rad i socijalnu politiku, Miistarstva unutrašnjih poslova i kabineta premijera, kao i predstavnici rukovodstva "Zastava oružja" i sindikati.

"To je dobar način da predstavnici radne grupe, zajedno, u narednih 30 do 40 dana urade sveobuhvatnu analizu stanja u tom preduzeću i donesu poslovna politiku i odrede broj ljudi koji teba da radi", kazao je Ćirić.

Kako je istakao, kroz izvozne poslove obezbeđen je posao za jun i jul, ali postoji veliki broj pouda za naredni period i očekuje se njihova realizacija.

"Ta fabrika treba državi, trenutno ima problema sa plasmanom proizvoda, ali i proizvodi su specificni jer postoje ciklusi u prioizvodnji", pojasnio je Ćirić.

Na pitanje novinara kako ranije nije postignut dogovor on je rekao "Tako je kako je".
Predsednik Samostalnog sindikata oružara Dragan Ilić je dodao da ubuduće treba izbegavati konfliktne situacije i poručio da "predstavnici Vlade iz toga treba da izvuku pouke".

Ilić je rekao da će biti i novih ugovora, da je više od milion dolara robe na zalihama i da se očekuju i nove investicije.

Radnici kragujevačke fabrike "Zastava oružje" su u štrajku od 23. maja. Oni traže isplatu zaostalih zarada, kao i rešavanje statusa fabrike i problema sa izvoznim dozvolama.