petak 5. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Slovačka "Tatravagonka" kupuje subotičko "Bratstvo"

Slovačka "Tatravagonka" kupuje subotičko "Bratstvo"

BEOGRAD - Predstavnici Agencije za privatizaciju Srbije sutra će u Bratislavi sa slovačkom kompanijom "Tatravagonka" potpisati ugovor o privatizaciji preduzeća "Bratstvo" iz Subotice. Na tenderu za prodaju "Bratstva", objavljenom u junu, "Tatravagonka" je za imovinu subotičkog preduzeća za projektovanje, proizvodnju i opravku šinskih vozila ponudila 5,4 miliona evra i investicioni program od tri miliona, kao i preuzimanje svih radnika "Bratstva".

Bratstvo je početkom 2009. obustavilo rad, radnici su stupili u štrajk, a tadašnji većinski vlasnik je zbog nemogućnosti organizovanja proizvodnje i sukoba sa radnicima besplatno ustupio svoje akcije državi. Sredinom prošle godine, nakon što je država postala većinski vlasnik "Bratstva", Vlada Srbije obezbedila je radnicima posao i redovnu isplatu zarada kroz realizaciju Programa podrške proizvođačima šinskih vozila u 2009. godini.

"Tatravagonka" je jedan od najvećih evropskih proizvođača i servisera šinskih vozila sa oko 2.000 zaposlenih. U 2008. godini ostvarila je prihod od oko 280 miliona evra prodajom na tržištima Slovačke, Austrije, Nemačke, Švajcarske i Češke.