petak 5. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Konferencija u Londonu o investiranju u srpsku poljoprivredu

Konferencija u Londonu o investiranju u srpsku poljoprivredu

BEOGRAD - Konferencija "Mogućnost investiranja u sektor agrobiznisa u Srbiji" održaće se 17. novembra u Londonu, a učešće je do sada prijavilo više od 160 kompanija iz zemlje i inostranstva, izjavio je ministar poljoprivrede Srbije Saša Dragin.

"Konferencija je jedinstvena prilika da domaći predstavnici kompanija iz agrobiznisa sretnu potencijalne investitore, razmene iskustva u ovoj oblasti i da se bliže upoznaju sa kreditnim potencijalima i tokovima investicija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)", rekao je Dragin na konferenciji za novinare u Beogradu.

Kao prednost Srbije za ulaganje u agrar Dragin vidi povećanje poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini i očekuje da će izvoz poljoprivrednih proizvoda dostići tri milijarde dolara, što bi bilo 50 odsto više nego lane.

"Ekonomski rast Srbije u ovoj godini uslovljen je ekonomskim rastom poljoprivrede", istakao je ministar i kazao da bi to mogao biti dodatni podsticaj da se investitori interesuju za oblast agrara.

Direktorka EBRD-a u Srbiji Hildegard Gaček, rekla je kako veruje da je sektor poljoprivrede "ključan za privredu Srbije" i da je u njemu "najveći potencijal za privredni rast zemlje". Ona je podsetila da je EBRD u ekonomski razvoj Srbije do sada uložila 2,4 milijarde evra, a u poljoprivredu 255 miliona evra.