petak 5. novembar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > "Imlek" negira da ima dominantan položaj

"Imlek" negira da ima dominantan položaj

BEOGRAD - Fabrika "Imlek" iz Beograda saopštila je da nikad nije stekla položaj dominantnog proizvođača na tržištu, niti je bila u prilici da ga zloupotrebljava, ističući da je nestašica mleka u Srbiji posledica značajnog smanjenja broja mlečnih krava.

Podsećajući da je broj grla mlečnih krava smanjen za više od 100.000 u protekle dve godine, "Imlek" je naveo da je nedovoljna ponuda sirovog mleka dovela do pada proizvodnje njihovih gotovih proizvoda koji su osetili potrošači i zbog čega i oni kao preduzeće trpe poslovnu štetu.

Odluku Upravnog suda Srbije da odbije tužbu "Imleka" i "Mlekare" iz Subotice protiv rešenja Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, ova kompanija je ocenila kao "pravno neutemeljenu i neuverljivu". Kao prvi razlog za takvu tvrdnju, "Imlek" je naveo da "obrazloženje presude gotovo da ne postoji, osim u nekoliko škrtih rečenica što je suprotno sudskoj praksi".

Osim toga, "uvid u presudu bio je omogućen samo određenim medijima, pre nego što smo kao zainteresovana strana o tome i sami imali bilo kakva saznanja".

"Očekujemo da će se rešenja za ovu novonastalu situaciju ipak naći u okviru zakona, na zadovoljstvo potrošača, "Imleka" i naših više od 5.000 malih akcionara", naveo je "Imlek" AD u sinoćnjem saopštenju za javnost.

Ističući da nema dominantan položaj, ova kompanija je navela da "u Srbiji radi više od 200 mlekara, što uverljivo govori o širokom i vrlo otvorenom tržištu".

Upravni sud Srbije je u utorak saopštio da je utvrdio da je Komisija za zaštitu konkurencije u zakonitom postupku pravilno utvrdila da tužioci u ovom sporu, društva u većinskom vlasništvu Denjub fuds grupe, imaju dominantan položaj na relevantnom tržištu otkupa sirovog mleka od mlekara na teritoriji Srbije.