petak 5. avgust 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Padaju cene na pijacama

Padaju cene na pijacama

BEOGRAD - Na većini pijaca u Srbiji cene voća i povrća su pale tokom proteklih desetak dana, sve je jeftinije nego u istom periodu prošle godine, ali se prodavci i dalje žale na slabu prodaju.

Paradajz se u Beogradu može kupiti za 15 dinara, u Zaječaru za 10, a u Leskovcu je njegova cena nedavno pala na pet dinara, kolika je i cena kupusa, dok kilogram paprike nigde nije skuplji od 60 dinara.

Na beogradskim pijacama ponuda je raznovrsna, prodavci na pijaci Zeleni venac kažu da ima svega, ali kupaca nema ili pazare na "sitno", pa zato cene povrća i voća drastično padaju.

Na Zelenjaku se kilogram paradajza može naći za 15 dinara, paprika babura košta 50, a kilogram paprike "šilje" 60 dinara, dok se plavi patlidžan može kupiti za 50 dinara po kilogramu, a krastavac po ceni od 20 do 50 dinara.

Breskve se u prestonici nude za 40 dinara, šljive po 50, kilogram lubenice ceni se 15 dinara, dinja je 20 do 30 dinara, a stiglo je i prvo grožđe za 150 dinara po kilogramu.

U Novom Sadu, na Futoškoj pijaci, paprika se može naći za 30 ili 40 dinara, dok je crvena paprika, glavni sastojak ajvara, i više nego dvostruko skuplja.

Cene krastavaca su od 40 do 60 dinara, paradajz se može naći za 25, dok je ivanjički krompir 40 dinara po kilogramu.

Aranđelovačka pijaca je dobro snabdevena, ali je potražnja prepolovljena u odnosu na prošlu godinu, a cene niže za 20 do 30 odsto i uglavnom ujednačene na svim tezgama.

Prodavci u Aranđelovcu se žale da više potroše na prevoz i pijačarinu, nego što mogu da zarade od prodaje svojih proizvoda, jer, kako kažu, narod nema para, pa se kupuju, uglavnom, manje količine.

Paradajza ima na svakoj tezgi i košta od 20 do 30 dinara, krastavci su duplo skuplji nego pre mesec dana i sada koštaju od 40 do 50 dinara, paprika košta od 50 do 70 dinara, dok voće "drži" standardne cene, slično kao u drugim gradovima.

Ponuda na sedam kragujevačkih pijaca je takođe bogata, s tim da su cene proizvoda na zelenim pijacama za 10 do 40 dinara veće nego na kvantaškoj pijaci, gde se trguje na veliko, izjavio je Tanjugu rukovodilac pijačnih uprava u javno-komunalnom preduzeće "Gradske tržnice" Zoran Veselinović.

Tako se na kvantašu paradajz prodaje po ceni od 12 do 15 dinara, a na zelenoj pijaci za 30 dinara, dok kilogram paprike na zelenoj pijaci košta od 50 do 70 dinara, a na kvantaškoj od 28 do 32 dinara.

U Kraljevu su u odnosu na pre dve nedelje, znatno pojeftinili paradajz, krastavac, boranija, grašak, breskve i kajsije, a rekorder pojeftinjenja su banane koje su do pre dve nedelje po kilogramu koštale 130 dinara, a sada upola manje, a slično je i sa kupusom koji košta samo pet dinara po kilogramu.

I čačanske pijace su odlično snabdevene povrćem i voćem, cene padaju kao i u drugim gradovima, pa paradajz košta 20 do 30 dinara, paprika 40 do 60, a kupus 15 dinara po kilogramu.

Na tri pijace u Vranju kupus i paradajz mogu se naći za 20 dinara, krastavac i krompir za 30, paprika i crni luk staju 40 ili 50 dinara, a boranija košta od 80 do 100 dinara.

U Vranju lubenica ima najnižu cenu od 10 dinara po kilogramu, a jabuke su najskuplje i koštaju od 80 do 120 dinara, zavisno od sorte i veličine.

Na pijaci u Zaječaru paradajza ima po ceni od 10 dinara, paprika košta 40 do 50 dinara, krastavaca ima za 25 , dok su kornišnoni 50, a plavi patlidžan 80 dinara.

Najviše ima paradajza, ali bez obzira na pojeftinjenje slabo se prodaje, pa je prodavačica iz sela Veliki Izvor kod Zaječara, rekla Tanjugu da je spremila već 80 flaša kuvanog paradajza da ne bi propao.