ponedeljak 5. april 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Cvetković: Prodajemo "Telekom", nismo komunisti

DRŽAVA ĆE PRODATI DEO AKCIJA ZATO ŠTO ONA NE TREBA DA UPRAVLJA PRIVREDOM, KAŽE PREMIJER

Cvetković: Prodajemo "Telekom", nismo komunisti

Kada vlada ne bi prodavala državne kompanije, Srbija bi onda bila komunistička, a ne moderna zemlja sa tržišnom ekonomijom, poručuje predsednik vlade Mirko Cvetković

BEOGRAD - Država će prodati deo akcija Telekoma "Srbija", zato što ona ne treba da upravlja privredom, izjavio je predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković.
- Kada vlada ne bi prodavala državne kompanije, Srbija bi onda bila komunistička, a ne moderna zemlja sa tržišnom ekonomijom - rekao je Cvetković za beogradske medije, a prenosi Tanjug.

- Ekonomska nauka je kao aksiom stavila da je privatna svojina efikasnija od državne. Prodaja Telekoma "Srbija" u suštini znači da jedno preduzeće iz manje efikasnijeg oblika svojine prebacujemo u efikasniji svojinski oblik. To je i razlog zašto Srbija uopšte prodaje akcije - objasnio je premijer.

Nema planova za prodaju EPS

Premijer Cvetković je podsetio da se intenzivno radi i na prodaji "Jata", pripremljena je strategija o načinu kako da se izađe iz ove krize i ona bi na sednici vlade mogla sa se nađe odmah posle Vaskrsa. Osnovni elementi su da će se formirati novo preduzeće koje će se baviti pružanjem usluga koje radi "Jat" i koje će preuzeti radnike, njihov biznis i njihovo tržište.
- Verujemo da će ova strategija privući veliki broj potencijalnih investitora - kazao je premijer.
Cvetković je rekao da ne postoje planovi za prodaju EPS-a, ali će se fazno uvoditi privatni kapital kroz izgradnju novih proizvodnih kapaciteta.
- Na taj način ćemo postepeno uvoditi konkurentsko okruženje u sistem elektroprivrede, čime ćemo pozitivno uticati na korporativno upravljanje. Zato postoji fazni pristup, jer bi najgore bilo da državni monopol zamenimo privatnim - rekao je Cvetković.

Obradović: Tražićemo deo novca od prodaje

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović najavio je da njegovo ministarstvo namerava da traži deo novca od prodaje "Telekoma" za investicije u prosveti.
- Posle 19 meseci na ovom mestu, mogu da kažem da nisam zadovoljan količinom novca koja se izdvaja za obrazovanje, ali sam zadovoljan što najviši državni predstavnici govore o značaju obrazovanja za razvoj Srbije - rekao je Obradović i dodao da je Ministarstvu prosvete novac potreban zbog više razloga.
- Kad uzmete podatak da se 95 odsto budžeta Ministarstva prosvete troši na lične dohotke i izdvajanja za lične dohotke zaposlenih, a da za investicije imamo samo jedan do dva odsto, u odnosu na zahteve, logično je da nam za mnoge stvari treba novac - rekao je ministar.
Ministar je odbacio tvrdnju da je prodaja "Telekoma" najava prevremenih parlamentarnih izbora i kazao da je "reč o dobrom poslovnom potezu vlade".
- Najveći broj ekonomskih stručnjaka procenjuje da je bilo dobro što se vlada u ovom trenutku odlučila da proda "Telekom". Ta prodaja nije izbornog karaktera, nego strateškog - naveo je Obradović.


On je dodao da će i Telekom "Srbija" ostati državni u jednom delu, jer se ne prodaje celina.
- Država će kroz značajno učešće od 20 odsto da zadrži svoje interese u Telekomu - istakao je Cvetković i dodao da se očekuje maksimizacija prihoda od ove transakcije i da će svaki građanin dobiti bolju uslugu, bogatiju ponuda i potencijalno jeftiniji paket usluga.
- Svi oni koji ovih dana plaše građane da će cene telefoniranja biti više, ne poznaju sistem i previđaju činjenicu da republička Agencija za telekomunikacije reguliše cene. Takođe, akcije koje će građani dobiti vredeće znatno više - naglasio je Cvetković.

- S druge strane, prodajom dela akcija "Telekoma" dobićemo snažnog strateškog partnera koji će moći da se uhvati u koštac sa ubrzanim napretkom u toj grani. On će moći da obezbedi dovoljno sredstava za investicije kako bi napredovao, pratio konkurente i omogućio viši kvalitet usluga - dodao je srpski premijer.

On je poručio da će kupac "Telekoma" biti poznat posle transparentnog međunarodnog tendera i naglasio da niko iz vlade nije pregovarao o tome sa "Dojče telekomom".

- Upravo procenat koji nudimo, od 40 odsto, omogućava i nekoj drugoj kompaniji osim "Dojče telekoma", koji je već u vlasništvu "Telekoma" preko grčkog OTE, da postane vlasnik. Da smo hteli samo sa DT, onda bismo nudili 31 odsto na prodaju. Procenat od 40 je dobro odabrani procenat, jer će pored njega postojati još tri grupe sa po 20 odsto vlasništva: država, OTE i građani Srbije i zaposleni u "Telekomu" - dodao je Cvetković.
Na pitanje da li će se država obavezati da svoj deo proda onome ko pobedi na tenderu, Cvetković je odgovorio:

"Mi ćemo odlučiti da li ćemo, kada i pod kojim uslovima svoj deo prodati".
On je rekao da će biti formiran poseban fond, ne neka institucija sa direktorom i zgradom, već fond koji će imati poseban račun u budžetu, a sav novac od prodaje "Telekoma" biće na tom podračunu, odakle će se trošiti za projekte.
Taj novac se neće trošiti na plate, penzije i za stranačke kampanje.

Komentari

Država beše obecala građanima deo od akcija telekoma? Ili sam ja sanjao nešto?

Bednici

prodaja telekoma iz državnog vlasništva treba da pređe u državno vlasništvo neke druge države. To je izgleda aksiom privatizacije...

Gospodine predsedniče vlade,

komunisti i narod napravili su sve ono što vi sada prodajete, rasprodajete, poklanjate,... i omogućavate, činjenjem i nečinjenjem, nakaradnim postupcima u sprovođenju zakona da se pojedinci bogate na račun nekadašnjih stvaralaca!!!
Da je sreće, da su na vlasti komunisti, niti bi silna preduzeća propala, niti bi bilo ovako.
Narod je ojađen, nezaposlenih i gladnih je sve više, penzioneri koji su svoje penzije zaradili, pod vašim vođstvom postaju socijalni slučajevi,...
A vi, eto niste komunisti, pa šakom i kapom, i najprečim mogućim putem, na silu, pravite kapitaliste i ukorenjujete kapitalizam. I sve pod geslom - privatna svojina je uspešnija od društvene, komunističke,... Valjda zato imamo milion nezaposlenih,valjda zato imamo samo 1, 2 miliona zaposlenih, valjda zato je privreda u kolapsu, valjda zato imamo narodne kuhinje, valjda zato imamo toliko očajnih ljudi koji se sakate, vezuju lancima, izgladnjuju do smrti da bi ostvarili najosnovnija prava,...
Da li će Vas jednog dana, bar biti sramota zbog svega što činite?