petak 5. februar 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Dragin: Uskoro zakon o vodama

Dragin: Uskoro zakon o vodama

BEOGRAD - U skupštinskoj proceduri trenutno se nalazi 13 novih zakona iz oblasti poljoprivrede koji čekaju na usvajanje, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin, ističući da će neke od najznačajnijih novina uvesti novi zakon o vodama.

- Za nas je jako važan i segment koji se bavi i uređenjem voda i iz tog razloga u ovom novom paketu zakona nalazi se i novi zakon o vodama. To se pre svega odnosi na uvođenje sasvim nove politike u naplati naknada, gde će oni poljoprivrednici koji podižu sisteme za navodnjavanje imati olakšice pri plaćanju naknada, a ne kao do sada da si bukvalno bio kažnjen od države kada želiš da podigneš sistem za navodnjavanje.

Poljoprivrednici su iz tog razloga vrlo često bili prinuđeni da ne prijavljuju sistem za navodnjavanje kada ga kupe, kako ne bi dobili veći račun za naplatu. Pored toga novi zakon koji je upućen na mišljenje predviđa i naknadu koja će se naplaćivati od svih pravnih lica u vrednosti od 0,025 odsto njihovog dohotka - ukazao je Dragin, dodajući da je takva odredba uvedena zbog klimatskih promena koje sve češće uslovljavaju neravnomeran raspored padavina tokom sezone i njihove velike oscilacije.