subota 4. jun 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Trešnje na kvantašu od 100 do 120 dinara

Trešnje na kvantašu od 100 do 120 dinara

BEOGRAD - Asortiman voća na kvantaškim i zelenim pijacama širom Srbije u maju je obogaćen jagodama i trešanjama, a u ponudi južnog voća dominirali su limun, pomorandže i banane, objavljeno je u biltenu Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS).

Jagode su najčešće bile poreklom iz Turske i Grčke i na kvantašu je dominirala cena od 150 dinara, dok je maloprodajna na zelenim pijacama iznosila 200 dinara za kilogram.

U ponudi trešanja je dominirala sorta đurđevka, koja se u veleprodaji mogla pazariti po ceni od 100 do 120 dinara po kilogramu, dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 200 dinara za istu količinu.

U poslednjoj nedelji maja pojavila se i sorta burlat, što je dovelo do rasta cene ove vrste voća.

U ponudi južnog voća dominirali su limun, pomorandže i banane, dok je ponuda grejpfruta, mandarina i kivija bila dosta slabija.

Na kvantašima je cena limuna i banana bila 90 dinara, a pomorandži 80 dinara po kilogramu. Na zelenim pijacama su se ovi proizvodi prodavali najčešće za 100 dinara po kilogramu.

Što se ponude jabuka tiče, kao i prethodnih meseci su dominirale sorte ajdared, jonagold i jonagored, dok je ponuda ružicastog i zlatnog delišesa, greni smita i mucu bila dosta slaba.

U ponudi krušaka je dominirala sorta viljamovka uvezena iz Argentine i na kvantašima je koštala najčešće 150 dinara, dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 250 dinara za kilogram.

U prvih desetak dana maja evidenirana je nešto bolja ponuda i tražnja oraha i lešnika. Orasi su na kvantašima najčešće prodavani za 900 dinara, dok je na zelenim pijacama dominirao iznos od 1.000 dinara po kilogramu.