četvrtak 3. mart 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > U Kolubari za 10 puta smanjen zakup mašina

U Kolubari za 10 puta smanjen zakup mašina

BEOGRAD - Generalni direktor Rudarskog basena Kolubara Nebojša Ćeran izjavio je da je u radu tog preduzeća bilo propusta, posebno što se tiče iznajmljivanja mehanizacije.

On je rekao su u 2008. godini u tom preduzeću ekstremno porasli troškovi za zakup privatne mehanizacije, što je samo delimično bilo opravdano.

Veliki problem groblje u Vreocima
Najveći trenutni problem u "Kolubari" je eksproprijacija zemljišta koja je neophodna radi proširenja i otvaranja novih kopova do 2013, godine zašto je "Kolubari" potrebna pomoć državnih nadležnih institucija, naglasio je Ćeran. Ako se tokom dva naredna meseca ne počne sa preseljenjem groblja u Vreocima niko ne može da garantuje da će "Kolubara" do 2013. moći da ostvaruje planirane proizvodnju uglja, upozorio je on.
Kašnjenje u realizaciji preseljenja Vreoca od tri do pet godina moglo bi da dovede do restrikcija struje i do troškova uvoza koji bi mogli da iznose od 150 do 200 miliona evra godišnje uz opasnost propadanja "Kolubare" i EPS-a, dodao je Ćeran.

Ćeran je na konferenciji za novinare istakao da su u 2010. godini ti troškovi smanjeni za 80 odsto, odnosno za 40 miliona evra godišnje, a da je angažovanje privatne mehanizacije na kopovima smanjeno deset puta.

On je istakao da su od 2009. godine, kad je promenjeno rukovodstvo u "Kolubari", propisana pravila za prodaju uglja, obezbeđena sigurna naplata, a broj zaposlenih je manji za 800, što je donelo godišnje uštede od pet miliona evra, dok su uštede po osnovu sponzorstva i donacija dva miliona evra", rekao je Ćeran.

Na pitanje da li uštede u "Kolubari" pokazuju da li je izostala kontrola poslovanja tog preduzeća koji je u sastavu Elektroprivrede Srbije (EPS) Ćeran je odgovorio da će istraga pokazati da li bilo zloupotreba u "Kolubari".

Ćeran je rekao da je na čelo preduzeća došao 2009. godine i da ne može da govori o onome šta se dešavalo pre toga. On je kazao da je "Kolubara" 2010. završila sa pozitivnim finansijskim rezultatom od 21 milion evra i dodao da je zatečeno finansijsko stanje u julu 2009. godine bilo negativno kao i rezultati iz poslovnih odnosa.

Nadležni državni organi sprovode istragu o poslovanju "Kolubare" zbog sumnje da je bivše rukovodstvo oštetilo to preduzeće.