četvrtak 3. mart 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Srbija ostaje bez pomoći Britanije

Srbija ostaje bez pomoći Britanije

BEOGRAD - Zemlje kojima će do 2016. godine biti uskraćena pomoć su: Angola, Bosna i Hercegovina, Burundi, Kamerun, Kambodža, Kina, Gambija, Indonezija, Irak, Kosovo, Lesoto, Moldavija, Niger, Rusija, Srbija i Vijetnam, javlja RTS.

London više neće finansirati ni Organizaciju UN za industrijski razvoj, UN HABITAT, Međunarodnu organizaciju rada i Međunarodnu strategiju za smanjenje rizika od prirodnih nepogoda, prenele su agencije.

Umesto toga, Britanija će preusmeriti oko 10,6 milijardi dolara na 27 najsiromašnijih zemalja i zemalja razorenih sukobima, među kojima su: Avganistan, Bangladeš, Demokratska Republika Kongo, Etiopija, Indija, Pakistan, Somalija, Sudan, Jemen i Zimbabve, a finansijsku podršku povećaće za devet međunarodnih organizacija, uključujući UNICEF.

"Ova vlada ima radikalno drugačiji stav prema pomoći. Želimo da se o nama sudi na osnovu naših rezultata, a ne na osnovu toga koliko novca trošimo", izjavio je sekretar za međunarodni razvoj Endrju Mičel, povodom predloga revizije budžeta za pomoć inostranstvu.

Rezultati ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da se mnogi Britanci ne slažu s time da vlada pomaže stranim zemljama, dok istovremeno smanjuje budžet za mnoge domaće potrebe zbog rekordnog deficita.