četvrtak 3. mart 2011.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > NIS prošle godine zaradio 16,5 milijardi dinara

NIS prošle godine zaradio 16,5 milijardi dinara

BEOGRAD - Generalni direktor Naftne industrije Srbije (NIS) Kiril Kravčenko izjavio je da je ta kompanija u prošloj godini ostvarila neto dobit od 16,5 milijardi dinara.

Kravčenko je istakao da je to bila "prva pozitivna poslovna godina u novoj istoriji NIS-a".

Pored neznatnog povećanja poreza, osnovni izvori dobiti bili su rast proizvodnje nafte i gasa, povećanje unutrašnje efikasnosti i stabilizacija kursa dinara prema evru i dolaru u drugoj polovini prošle godine.

Direktor NIS-a je rekao da je dobit pre oporezivanja, odbitka kamate i amortizacije (EBITDA) u 2010. godini bila 32,4 milijarde dinara, za 10,4 milijarde veća nego u 2009.

I pored pada ukupne potrošnje NIS je na srpskom tržištu prošle godine povećao udeo na 66,5 odsto, rekao je Kravčenko i dodao da je 2010. bila prva godina u kojoj je udeo NIS-a povećan i u maloprodaji i u velikoprodaji.

NIS je, kako je istakao Kravčenko, prošle godine smanjio zaduženost za 382 miliona dolara i sada je zadužen 611 miliona.

U 2011. godini "Gaspromnjeft", koji je vlasnik 51 odsto NIS-a, planira investicije u razvoj naftne kompanije od 250 miliona evra.