petak 2. april 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Zadužiti se realno

BANKARI SAVETUJU GRAĐANE NA OPREZ PRI UZIMANJU SUBVENCIONISANIH DINARSKIH KREDITA

Zadužiti se realno

Dugalić: Savet svima je da pažljivo procene svoje mogućnosti i da uporede svoja primanja sa opterećenjem koje će imati kako ne bi kasnije imali probleme pri otplati kredita

BEOGRAD - Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, savetovao je juče  građanima da pri donošenju odluke o uzimanju subvencionisanih dinarskih kredita, koji se izdaju pod veoma povoljnim uslovima, pažljivo procene svoje mogućnosti zaduživanja kako ne bi imali problema pri otplati.

Tabakovićeva: Dinarski krediti pogodiće najsiromašnije

BEOGRAD - Član Ekonomskog tima SNS Jorgovanka Tabaković ocenjuje da će dinarski potrošački krediti najviše pogoditi najsiromašnije slojeve stanovništva, kao i one koji imaju kredite sa deviznom klauzulom.
- Jedan broj građana koji ima platu veću od 50.000 dinara moći će da dobije dinarski kredit, ali ti krediti će ići na štetu onih koji to ne mogu, pa pitamo da li ovo predstavlja uzdizanje srednje klase na račun trenutno najsiromašnijih građana - rekla je Tabakovićeva.
Ona smatra da će "mali broj ljudi koji posegnu za dinarskim kreditima pogoršati situaciju svih onih koji već imaju kredite sa deviznom klauzulom, čije rate rastu, a situacija će biti još gora davanjem dinarskih potrošačkih kredita".
- To znači da će samo u prvom koraku biti kupovana domaća roba ovim kreditima, ali već u sledećem će biti povećan uvoz što će doprineti ili smanjenju deviznih rezervi ili povećanju platno-bilansnog deficita - rekla je Tabakovićeva.

Dugalić je podsetio da su se dosad u program subvencionisanih dinarskih kredita uključile četiri banke i izrazio očekivanje da će se i ostale banke u Srbiji blagovremeno priključiti programu.
- Posao banaka je da daju kredite, pa će i u ovom slučaju banke pronaći interes da se bave kreditiranjem pod uslovima koji su utvrđeni odlukom vlade - istakao je on.

Dugalić je ocenio da će ova vrsta kredita pomoći građanima da kratkoročno reše određene probleme i da zbog toga za njih vlada veliko interesovanje.
- Ovi krediti su zaista pod vrlo povoljnim uslovima. Posebno je dobro to što će godinu dana građani plaćati samo kamatu, što je malo opterećenje - rekao je on i dodao da misli da će za njih "biti velikog interesovanja, ne samo u ovom prvom trenutku".

Dugalić je upozorio da postoji mogućnost da građani "malo preteraju sa zaduživanjem i da onda uđu u fazu kad teško mogu da servisiraju svoje obaveze".
- Savet svima je da pažljivo procene svoje mogućnosti i da uporede svoja primanja sa opterećenjem koje će imati i da posle toga donose odgovarajuće odluke kako ne bi kasnije imali probleme - rekao je on.

Upitan da li očekuje probleme pri otplati subvencionisanih dinarskih kredita posle isteka perioda mirovanja od godinu dana, Dugalić je ukazao da će to zavisiti od toga kakav bude opšti standard, kolika će biti inflacija i šta će se događati s kretanjem kursa.
- Sve to na posredan ili neposredan način utiče na opšte uslove u kojima građani žive i mogućnost da plaćaju svoje obaveze - naveo je generalni sekretar Udruženja banaka.
- Naravno, mi smatramo da će u ovoj i narednoj godini društveni bruto proizvod da raste, da neće padati kao u 2009. godini, da će standard da se poveća, da će inflacija biti niska, da kurs neće previše da raste i u takvim okolnostima verovatno će i građani relativno redovno i uredno plaćati svoje obaveze - istakao je Dugalić.