petak 2. april 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Srbiji odobreno 360 miliona evra kredita

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND ODOBRIO JE JUČE TREĆU REVIZIJU STENDBAJ ARANŽMANA SA SRBIJOM

Srbiji odobreno 360 miliona evra kredita

Muriljo Portugal: Mere Vlade Srbije pomogle su da se umanji uticaj krize na srpsku ekonomiju, tako da je pad proizvodnje bio ograničen, a pad domaće tražnje doveo do značajnog smanjenja trgovinskog deficita

VAŠINGTON - Međunarodni monetarni fond odobrio je juče treću reviziju stendbaj aranžmana sa Srbijom, čime je omogućeno povlačenje treće rate kredita od oko 360 miliona evra.
Kako se navodi u saopštenju MMF, srpske vlasti planiraju da povuku polovinu rate, tako da će ukupan iznos do sada iskorišćenih sredstava iz kredita od 2,9 milijardi evra za jačanje deviznih rezervi biti oko 1,3 milijardi evra.
- Srbija je nastavila da ostvaruje dobre rezultate prema ekonomskom programu podržanom aranžmanom sa MMF - ocenio je zamenik direktora MMF Muriljo Portugal posle sednice Odbora Fonda na kojoj je odobrena treća revizija kredita.

Prema njegovoj oceni, mere Vlade Srbije uvedene zbog svetske finansijske krize pomogle su da se umanji uticaj krize na srpsku ekonomiju, tako da je pad proizvodnje bio ograničen, a pad domaće tražnje je doveo do značajnog smanjenja trgovinskog deficita.
- Nastavak oporavka ekonomije trebalo bi da prate balansirani srednjoročni rast bruto domaćeg proizvoda. Potrebne su i jače strukturne i fiskalne mere, porast produktivnosti, izvoza i štednje - dodao je Portugal.

Zamenik direktora MMF je naveo da je cilj strategije srpskih vlasti smanjenje visokog strukturalnog fiskalnog deficita kroz ograničavanje rasta penzija i plata u javnom sektoru, uz povećanje ulaganja u infrastrukturu.

Portugal je kazao da su budžet i fiskalni rezultati Srbije u 2009. godini ostvareni u skladu sa programom MMF, ali da su uglavnom bili zasnovani na jednokratnim merama, koje bi trebalo zameniti trajnijim izmenama strukture potrošnje.

Te izmene, istakao je, trebalo bi da budu planirana reforma penzijskog sistema, strukturne izmena u sistemu obrazovanja, zdravstva i administracije, uz održavanje nivoa socijalne zaštite stanovništva.
- Usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti trebalo bi da pomogne povećanju discipline u trošenju budžetskih sredstava - naveo je Portugal.

Procena stanja u finansijskom sektoru, kazao je, pokazala je da je bankarski sektor u Srbiji dobro kapitalizovan i visoko likvidan i da je uspešno prebrodio svetsku finansijsku krizu, ali da je neophodno nastaviti nadzor u toj oblasti.

Portugal je ocenio i da je dogovor u okviru Bečkog sporazuma o postepenom smanjenju obaveze o održavanju nivoa kredita na srpskom tržištu sa bankama osnivačima banaka u Srbiji, odgovarajući i u skladu sa smanjenjem spoljnih finansijskih pritisaka.
- Srbija bi trebalo da sprovede strukturne reforme, posebno kroz reformu i privatizaciju javnih preduzeća da bi povećala ekonomski rast - naglasio je Portugal.

MMF je 15. maja 2009. odobrio Srbiji kreditni stendbaj aranžman od 2,9 milijardi evra, a Srbija je do sada za jačanje deviznih rezervi povukla dve rate kredita od 1,12 milijardi evra.

Odbor direktora MMF-a je istovremeno sa trećom revizijom aranžmana završio i procenu opšteg stanja u ekonomiji Srbije, a izveštaj o tome, kako je navedeno, biće objavljen naknadno.
Prema ranijim najavama, četvrta revizija kreditnog aranžmana planirana je za maj.

Komentari

Trampa, mi njima "GENOCID" oni nama kredit za bulumentu da im se nadje za uskrs! :)) Vise nismo ni "BANANA DRZAVA".....sad smo samo "KORA OD BANANE"! :))

Sinisa,u pravu si,nismo mi vise nista.Toliki krediti ce o glavu da nam se razbiju u skoro vreme.

Hrvati i Crnogorci uz pokojeg židova vode srpski narod ali narod nije niti za drugo kad je birao takovu bandu izdajnika koja konstatno radi na uništenju Srbije države od koje primaju plate.

To je sa Srbiju ohho para ali za ljude iz vlasti koji bi da obezbede i cukun unucice je to malo!??