petak 2. april 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Investicioni fondovi privlačniji od devizne štednje

Investicioni fondovi privlačniji od devizne štednje

BEOGRAD - Smanjenjem restriktivnosti monetarne politike i snižavanjem referentne kamatne stope NBS, investicioni fondovi u Srbiji će postati konkurentniji od štednje, a domaći investitori moći će da računaju i na ulaganje u hartije od vrednosti u inostranstvu, ocenila je juče Grupacija društava za upravljanje investicionim fondovima Privredne komore Srbije.

U narednih godinu dana, prinosi na ulaganje u investicione fondove mogli bi da budu između sedam i 10 odsto, što je privlačnije od kamata na deviznu štednju kod banaka koja se kreće od tri do pet odsto, rečeno je na sastanku te Grupacije.

Predsednik Grupacije Milan Marinković ocenio je da je vreme krize, slabljenje dinara i pad vrednosti akcija omogućio nekim investitorima da ojačaju pozicije na domaćem tržištu i zauzmu veće tržište.
Marinković je ocenio da će investicioni fondovi ubuduće imati sve bolje i bolje performanse, napominjući da je najveći broj fondova, u proteklom periodu, restrukturirao svoje portfelje, tako da rezultate očekuju u sledećih šest meseci.

Za investicione fondove je, prema njegovim rečima, to bio mukotrpan i ozbiljan proces, tako da veći broj njih ima dobru strukturu portfolija sa akcijama zdravih kompanija.
Savetnik u Odboru za bankarstvo i osiguranje PKS Vladimir Đorđević najavio je da će posetioci sajta Komore uskoro moći da vide stranicu sa 10 investicionih fondova, sa svakodnevnim ažuriranjem podataka o vrednostima njihovih investicionih jedinica, sa strukturom ulaganja kapitala.

Novina je što će na sajtu biti prikazana struktura do 10 najvećih investicija fondova od prikupljenog kapitala, bilo da su to investicije u akcije preduzeća ili državne vrednosne hartije, dodao je Đorđević i ukazao da će to biti dobra prilika malim investitorima da ulažu kao institucionalni investitori.
-U cilju povratka poverenja u celokupno tržište, kao i u investicione fondove, biće uveden nov pokazatelj - koeficijent likvidnosti koji će pokazivati sposobnost fonda da odgovori potrebama klijenta, odnosno da proda akcije iz portfelja- nagovestio je Đorđević.

Investicioni fond "Kombank invest" je prvi počeo da investira kapital u kvalitetne hartije od vrednosti u inostranstvu, zahvaljujući prošlogodišnjoj Uredbi Vlade Srbije o investicionim fondovima.
Predstavnik "Kombank investa", Danilo Vuksanović objasnio je da je jedan od razloga investiranja u inostranstvu bio pad vrednosti dinara u odnosu na vodeće zapade valute, napominjući da taj investicioni fond ne ulaže u regionu, već na berzama u Nemačkoj, Euronextu Parizu i Njujorškoj berzi.

Vuksanović je kazao da su efekti ulaganja Kombank investa u inostranstvu "prilično pozitivni" i naveo da je prosečni prinos na kapital prošle godine iznosio iznad 10 odsto.