petak 2. april 2010.
RSS
• Ekonomija •
Početna > Ekonomija > Agro krediti uoči prolećne setve

PROKREDIT BANKA ISPLATILA POLJOPRIVREDNICIMA 200 SUBVENCIONISANIH KREDITA

Agro krediti uoči prolećne setve

BEOGRAD - Prokredit banka juče je saopštila da je za nekoliko dana poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji isplatila oko 200 subvencionisanih dugoročnih i kratkoročnih kredita namenjenih nabavci repromaterijala za prolećnu setvu i kupovini nove poljoprivredne mehanizacije.

Interesovanje poljoprivrednika za subvencionisane agro kredite i ove godine je veliko, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da su ekspoziture te banke za tri nedelje primile gotovo 500 zahteva za kratkoročne kredite, u ukupnoj vrednosti većoj od 224 miliona dinara, kao i više od 220 zahteva za dugoročne kredite, u ukupnoj vrednosti većoj od četiri miliona evra.

Postupak odobravanja ovih kredita je jednostavan i brz, jer od trenutka podnošenja zahteva, za šta je poljoprivrednicima potrebna samo lična karta, do momenta isplate kredita u proseku prođe samo nekoliko dana, istaknuto je u saopštenju.

Kratkoročni krediti se odobravaju na rok od tri, šest, devet i 12 meseci i otplaćuju se jednokratno na kraju perioda otplate, zajedno sa pripadajućom kamatom, koja iznosi do pet odsto.

Rok otplate kod dugoročnih subvencionisanih kredita je do 66 meseci za investicije u osnovna sredstva, odnosno 108 meseci za izgradnju objekata i podizanje zasada, dok godišnja efektivna kamatna stopa iznosi oko pet odsto, uz mogućnost odložene otplate.
- Naša banka se sa velikim zadovoljstvom uključila u ovogodišnji program subvencionisanih kredita Ministarstva poljoprivrede, budući da, zahvaljujući ovim kreditima, domaći poljoprivrednici mogu da nabave neophodan repromaterijal, ali i da započnu investicije u modernizaciju mehanizacije, izgradnju objekata, podizanje višegodišnjih zasada - rekao je član Izvršnog odbora Prokredit banke Dejan Janjatović.

Agencije